200 χρόνια συμπληρώνονται από τη μάχη των Βασιλικών και τη θυσία του Καπετάν Χάψα

  Με λιτή και σεμνή εκδήλωση στο χώρο της θυσίας που δεσπόζει το άγαλμα του Καπετάν Χάψα στα Βασιλικά , τελέστηκε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μιλήτου, καθώς και κατάθεση στεφάνων από φορείς και αρχές.

  Η Επανάσταση της Χαλκιδικής κατά του τουρκικού ζυγού τιμήθηκε σήμερα στα Βασιλικά όπου ο Καπετάν Χάψας και τα 67 παλικάρια του, καθώς και οι οπλαρχηγοί Παύλος Χαλάτης , Θεολόγος Τουρλάκης και Αυγερινός Καραγιάννης έχασαν ηρωικά τη ζωή τους ύστερα από σφοδρή μάχη με τους τούρκους κατακτητές. Ο Καπετάν Χάψας ένωσε τις δυνάμεις με τα παλικάρια του και με τόλμη και ανδρεία έπεσαν στη  μάχη για ένα ελεύθερο έθνος. Η θυσία τους για τη Χαλκιδική αλλά και την Ελλάδα θα είναι πάντα χαραγμένη στις μνήμες όλων.

  <<Τιμούμε εκείνους που έγραψαν σελίδες αυταπάρνησης ηρωισμού με την ίδια τους την ζωή. Τιμούμε εκείνους που απέδειξαν ότι το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό>>,τονίζει ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

  <<Μονιασμένοι είμαστε ανίκητοι οι Έλληνες και μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε,ο διχασμός δεν ωφελεί πουθενά>>,αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Χαλκιδικής, Γεώργιος Βαγιωνάς .

  <<Οι έλληνες το 1821 δεν ποθούσαν απλώς την ελευθερία, ποθούσαν να δουν το ελληνικό έθνος να μεγαλουργεί>>,δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης του νομού Γιάννης Γιώργος.

  Ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου με την σειρά του τόνισε ότι <<σήμερα τιμούμε τους ήρωες που έπεσαν σε αυτά εδώ τα χώματα με ηρωισμό για την πατρίδα>>.

  Ο δήμαρχος Εμ. Παππά Σερρών, Δημήτριος Νότας ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα μνήμης και τιμής αλλά ο ίδιος δεν στάθηκε μόνο σε αυτό, λέγοντας ότι <<αυτή την θυσία θα πρέπει να την  μεταδίδουμε από την μια γενιά στην άλλη, γιατί έθνος που ξεχνά το παρελθόν του, είναι καταδικασμένο να χάσει την εθνική του ταυτότητα>>.

  <<Να γραφεί επιτέλους η συμβολή της Χαλκιδικής στην έκβαση της επανάστασης του 2021 στα σχολικά βιβλία και να μαθευτεί το τι έγινε τότε στη Χαλκιδική>>,υπογραμμίζει ο πρόεδρος Παγχαλκιδικού συλλόγου ”ο Αριστοτέλης”, Γιάννης Κοτσάνης.

  Τέλος, σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων το μήνυμα της θυσίας αυτών των ανθρώπων για ελευθερία είναι ένα: η ανάγκη για ενότητα όλων των Ελλήνων. Για να μπορέσουν όλοι οι Έλληνες να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία χρειάζεται η αποκατάσταση της ενότητας και η ομοψυχία του ελληνικού λαού, ώστε να εκλείψει κάθε πράξη διχασμού.

  Δείτε το σχετικό βίντεο: