Η Επανάσταση της Χαλκιδικής κατά του τουρκικού ζυγού τιμήθηκε σήμερα στα Βασιλικά όπου ο Καπετάν Χάψας και τα 67 παλικάρια του, καθώς και οι οπλαρχηγοί Παύλος Χαλάτης , Θεολόγος Τουρλάκης και Αυγερινός Καραγιάννης έχασαν ηρωικά τη ζωή τους ύστερα από σφοδρή μάχη με τους τούρκους κατακτητές. Ο Καπετάν Χάψας ένωσε τις δυνάμεις με τα παλικάρια του και με τόλμη και ανδρεία έπεσαν στη  μάχη για ένα ελεύθερο έθνος. Η θυσία τους για τη Χαλκιδική αλλά και την Ελλάδα θα είναι πάντα χαραγμένη στις μνήμες όλων.

<<Τιμούμε εκείνους που έγραψαν σελίδες αυταπάρνησης ηρωισμού με την ίδια τους την ζωή. Τιμούμε εκείνους που απέδειξαν ότι το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό>>,τονίζει ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

<<Μονιασμένοι είμαστε ανίκητοι οι Έλληνες και μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε,ο διχασμός δεν ωφελεί πουθενά>>,αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Χαλκιδικής, Γεώργιος Βαγιωνάς .

<<Οι έλληνες το 1821 δεν ποθούσαν απλώς την ελευθερία, ποθούσαν να δουν το ελληνικό έθνος να μεγαλουργεί>>,δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης του νομού Γιάννης Γιώργος.

Ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου με την σειρά του τόνισε ότι <<σήμερα τιμούμε τους ήρωες που έπεσαν σε αυτά εδώ τα χώματα με ηρωισμό για την πατρίδα>>.

Ο δήμαρχος Εμ. Παππά Σερρών, Δημήτριος Νότας ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα μνήμης και τιμής αλλά ο ίδιος δεν στάθηκε μόνο σε αυτό, λέγοντας ότι <<αυτή την θυσία θα πρέπει να την  μεταδίδουμε από την μια γενιά στην άλλη, γιατί έθνος που ξεχνά το παρελθόν του, είναι καταδικασμένο να χάσει την εθνική του ταυτότητα>>.

<<Να γραφεί επιτέλους η συμβολή της Χαλκιδικής στην έκβαση της επανάστασης του 2021 στα σχολικά βιβλία και να μαθευτεί το τι έγινε τότε στη Χαλκιδική>>,υπογραμμίζει ο πρόεδρος Παγχαλκιδικού συλλόγου ”ο Αριστοτέλης”, Γιάννης Κοτσάνης.

Τέλος, σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων το μήνυμα της θυσίας αυτών των ανθρώπων για ελευθερία είναι ένα: η ανάγκη για ενότητα όλων των Ελλήνων. Για να μπορέσουν όλοι οι Έλληνες να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία χρειάζεται η αποκατάσταση της ενότητας και η ομοψυχία του ελληνικού λαού, ώστε να εκλείψει κάθε πράξη διχασμού.

Δείτε το σχετικό βίντεο: