Σκληρό χαρακτήρισε το σποτ του συνεδρίου «Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής αυτονομίας» ο γυναικολόγος και γενικός γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», υπογραμμίζοντας ότι στόχος του ήταν να ενημερώσει τις γυναίκες.

«Θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της ενημέρωσης, να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες για να ξέρουν πού είναι τα όρια της φύσης όσον αφορά την αναπαραγωγή. Θέλαμε να ενημερώσουμε ώστε μια γυναίκα να έχει τη δυνατότητα επιλογής. Είτε αν θα αποκτήσει νωρίς παιδί ή αν θα καταψύξει τα ωάριά της. Ο ορισμός της εμμηνόπαυσης έρχεται μετά τα 40 κάτι που δεν το έχουν αντιληφθεί οι γυναίκες. Είναι πολλά χρόνια παντρεμένες, προσπαθούν για όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν, την καριέρα, την δουλειά του» σημείωσε αρχικά.

«Το είχα δει το σποτ. Είναι αυτοβιογραφία μιας δημοσιογράφου που το έγραψε με βάσει τα δικά της δικαιώματα. Τη δείχνει να σβήνει τα κεριά των γενεθλίων της χωρίς παιδιά. Και καταλήγει, απευθυνόμενη προς τις γυναίκες, ότι εάν θελήσουν να αποκτήσουν παιδιά είναι καλύτερο να ενημερωθούν. Αυτό το σποτ είχε περάσει από τον αυστηρό έλεγχο του ΕΣΡ. Το είχε διορθώσει και όλας. Το σποτάκι έπαιζε δύο εβδομάδες στην ΕΡΤ και σε άλλα κανάλια» πρόσθεσε σχετικά με το σποτ.

«Η προσπάθεια» είπε, «δεν είχε σκοπό να προσβάλει. Εγώ παρασύρθηκα όπως και άλλοι, γιατί το σποτ πέρασε από το ΕΣΡ και η προβολή του συνεχιζόταν. Η προσπάθεια έγινε με αγαθό σκοπό».

Και συνέχισε: «Η φύση είναι αμείλικτη, αδίστακτη σε ότι αφορά στο τι θέλει η γυναίκα. Έχει τα δικά της όρια και καλό είναι η γυναίκα να είναι ενήμερη. Κατόπιν εορτής, κι εγώ πιστεύω, ότι ήταν αρκετό σκληρό το βιντεάκι. Όπως παρασύρθηκε κ. Λιβάνιος και παιζόταν στην ΕΡΤ για δύο εβδομάδες, κάπως έτσι το πέρασα κι εγώ».

«Με στεναχωρεί αφάνταστα να έρχονται οι γυναίκες άνω των 40-45 για εξωσωματική γονιμοποίηση και να μην έχουν αντιληφθεί το πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι η ηλικία στην παραγωγή ωαρίων. Θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει το παιδί με μια φυσική επαφή πολύ νωρίτερα» κατέληξε.

Οι αιγίδες

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη, έκανε λόγο ότι το συνέδριο δεν χρειάζονταν τόσες αιγίδες. «Αν είχατε ασχοληθεί εσείς ο ίδιος» είπε στον κ. Πάντο, «αυτό το σποτ δεν θα έβγαινε. Θα έπρεπε αμέσως να αποσυρθεί το σποτ».

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, «στη φασαρία που έγινε συνέβαλαν και όλες οι αιγίδες. Μπορούσατε να έχετε μόνο την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου. Το σποτ δημιούργησε σάλο χωρίς να είναι αυτή η πρόθεση».

Δείτε την ανακοίνωση για την ακύρωση:

Η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.

Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.

Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν.

Η Οργανωτική Επιτροπή

– K. Ζηκόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

– Ν. Νικολέττος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης

– Κ. Νταφόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας