Δραματικά και αιφνιδίως αλλάζει το σκηνικό σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται στην κυβέρνηση με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Το σχέδιο αυτό προτείνει αυστηρά να αποφεύγεται η χορήγηση του σκευάσματος σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών και να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής εμβολίου από πλευράς πολιτών που θα λάμβαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Επιπλέον, προτείνει ακόμη και σε όσους έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του AstraZeneca να αλλάξουν εφόσον το επιθυμούν το ραντεβού τους με άλλο εμβόλιο.

Σε πλήρως αντίθετη θέση βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που θεωρεί το εμβόλιο της AstraZeneca ασφαλές για όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα κάτω των συγκεκριμένων ηλικιών,  περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό, λόγω των σπάνιων περιπτώσεων πήξης του αίματος, κυρίως μεταξύ των νέων.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι, είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA.»

Πηγή: www.kedenews.gr