«Ο δήμος Κασσάνδρας έχει όλη την ποικιλία των εμπειριών που μπορεί να ζήσει κάποιος ερχόμενος στην περιοχή». Με τα λόγια αυτά, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σφράγισε τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Κασσάνδρας, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης,  με τη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά και τον Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο.

Η συνάντηση ήταν συγκεκριμένη με στόχο να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. Άλλωστε την μεθοδικότητα ως προς το αποτέλεσμα στην άσκηση διοίκησης αναγνώρισε η κ. Ζαχαράκη και στη δήμαρχο Κασσάνδρας που έθεσε επί τάπητος όλα τα φλέγοντα θέματα του δήμου της ως προς την τουριστική προβολή και ειδικότερα το φετινό καλοκαίρι.

Εμπειρίες χαρακτήρισε η κ. Ζαχαράκη τόσο το κομμάτι της γαστρονομίας μέσα από τις τοπικές παραγωγές, όσο και το κομμάτι του καταδυτικού τουρισμού. «Ενημέρωσε για τη χρηματοδότηση καταδυτικών πάρκων από το Υπουργείο, αλλά και για τα προγράμματα που έρχονται για την επιμόρφωση  των εργαζομένων στον κλάδο. «Σκοπός μου είναι να ενισχύσω το δια ζώσης κομμάτι της επιμόρφωσης και στη Χαλκιδική, όπως γίνεται στο ΙΕΚ Περαίας για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε. Η Υφυπουργός δεν παρέλειψε να ενημερωθεί αναλυτικά για τη λειτουργία της λουτρόπολης στην Αγία Παρασκευή που είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο.

Η κ. Ζαχαράκη αναγνώρισε την αγωνία όλων των φορέων στη Χαλκιδική να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχων στα χερσαία σύνορα της χώρας ώστε   να μην χαθεί ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια. Όπως τόνισε η ίδια, αυτό και η βούληση της κυβέρνησης που κινείται προς την κατεύθυνση αύξησης των υπαλλήλων στα σύνορα και στο προσωπικού του ΕΟΔΥ ειδικότερα αλλά και στη διεύρυνση ωραρίου στο συνοριακούς σταθμούς. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται κανένας επισκέπτης. Θέλουμε να έχουν μια θετική πρώτη εικόνα όταν μπαίνουν στη χώρα έτσι ώστε όταν φτάνουν εδώ να απολαμβάνουν αυτό το μοναδικό κομμάτι για τις διακοπές τους», επεσήμανε η Υφυπουργός.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας βρήκε στο πρόσωπο της Υφυπουργό έναν άνθρωπο του οποίου οι απόψεις ταυτίζονται με της ίδιας, ως προς την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την Κασσάνδρα και πολλά περισσότερα στοιχεία στην προβολή της, πέρα από το «ήλιος και θάλασσα». Όπως είπε η κ. Χαλκιά «είναι σημαντικό να πετύχουμε μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να αναβαθμίσουμε το προϊόν. Η Υφυπουργός θα είναι σύμμαχός μας σε όλη την προσπάθεια αλλά και στην κατεύθυνση αναζήτησης νέων προγραμμάτων που χρειαζόμαστε στον δήμο». Αναφερόμενη ειδικότερα στα Λουτρά Αγίας Παρασκευής η υφυπουργός, όπως είπε η δήμαρχος εντυπωσιάστηκε από τη λειτουργία τους και δεσμεύτηκε να κινήσει ενέργειες για την προβολή και ανάδειξή τους.

Η κ. Χαλκιά μιλώντας και για το Φεστιβάλ της Σίβηρης τόνισε ότι γίνονται βήματα ώστε να κερδίσει και πάλι την αίγλη του μετά από τα χρόνια επιτυχιών που γνώρισε και τους κορυφαίους καλλιτέχνες που φιλοξένησε.

Όσον αφορά τα θέματα προβολής η δήμαρχος μαζί με την υφυπουργό εξέτασαν τις προοπτικές που έχει ο δήμος σήμερα στο πλαίσιο της συνολικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η κ. Χαλκιά τόνισε ότι επιμέρους στοιχεία του δήμου δεν μπορούν να προβληθούν επαρκώς στο σύνολο της ΠΚΜ. Επιπλέον, τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα είναι το επόμενο βήμα για την ανάδειξη των τοπικών γεύσεων, των οικοτεχνιών που σήμερα μόνο μεμονωμένα προβάλλονται, αλλά και οι εξαγωγές αγροτικών αγαθών που παρουσιάζουν πολύ καλές επιδόσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος αναφέρθηκε στη συνάντηση με την κ. Ζαχαράκη λέγοντας ότι είναι μια υφυπουργός με όρεξη και διάθεση ιδιαίτερα ως προς το κομμάτι της δια βίου εκπαίδευσης που θα δώσει και υπεραξία στο προϊόν. Όπως τόνισε ο κ. Τάσιος η συνάντηση ήταν αφορμή να θιγούν πολλά θέματα για την περιοχή της Κασσάνδρας και τα προβλήματά της. «Σήμερα στο νομό ζούμε τη δεύτερη σεζόν covid με τις δυσκολίες της όπως η έλευσης των τουριστών από τα χερσαία σύνορα. Εδώ αναμένουμε μια καλή εξέλιξη στα rapid test στην πλευρά της Ελλάδας προς το τέλος του μήνα», ανέφερε ο κ. Τάσιος. Σε γενικές γραμμές ωστόσο φάνηκε να κρατά «μικρό καλάθι» ως προς την αγορά του εξωτερικού, με μια Αγλλία που όπως είπε ανησυχεί από τις μεταλλάξεις και τα τη δούμε μετά τις 15 Ιουλίου και μια Ρωσία που  κλείνει τα αεροδρόμια με δική της απόφαση. «Σκοπός είναι να πάμε καλύτερα από το 2020 καθώς και φέτος είναι μια χρονιά επιβίωσης», επανέλαβε ο κ. Τάσιος.