Νύχτες τρόμου ζουν οι ένοικοι που μένουν σε κάποια από τα ψηλότερα κτίσματα στη Μελβούρνη.

Με την κακοκαιρία και τους δυνατούς ανέμους να “θερίζουν” στο κέντρο της πόλης, κάποιοι ουρανοξύστες τρίζουν έντονα όταν “λυγίζουν” για να αντεπεξέλθουν στον καιρό.

Οι τρομοκρατημένοι ένοικοι στα διαμερίσματα που στεγάζονται στους πύργους όπως το Australia 108, Prima Pearl, Aurora, Melbourne Square και Premier Tower, κάνουν λόγο για δυνατούς θορύβους που προέρχονται από τα τριξίματα στους τοίχους και προσπαθούν κακήν κακώς να πουλήσουν τα διαμερίσματά τους ή να μετακομίσουν για να γλιτώσουν από αυτόν τον απρόσμενο εφιάλτη.

Η νέα τεχνολογία που έχουν χρησιμοποιήσει οι κατασκευαστικές εταιρείες με σκοπό τη μείωση του κόστους της κατασκευής, καθώς και η καθυστέρηση των Ρυθμιστικών Αρχών να επέμβουν, είναι, σύμφωνα με μηχανικούς, το βασικό πρόβλημα, και ζητούν να γίνει ριζική αναθεώρηση στη διαδικασία ελέγχου και την ασφάλεια των δομικών υλικών που χρησιμοποιούνται από τον κατασκευαστικό κλάδο σε όλη την Αυστραλία.

Σε άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα “The Age”, οι ένοικοι αυτών των κτιρίων δηλώνουν ότι εξαιτίας των δυνατών θορύβων δεν μπορούν να κοιμηθούν από τον φόβο και αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα στην ψυχική τους υγεία.

Η κατασκευαστική Multiplex, υπεύθυνη για την κατασκευή κάποιων από αυτών των πολυώροφων κτισμάτων, επιμένει ότι οι θόρυβοι αυτοί αποδεικνύουν ότι οι ουρανοξύστες είναι ασφαλείς, γιατί κάνουν αυτό που έχουν σχεδιαστεί να κάνουν όταν πνέουν δυνατοί ανέμοι.

Αλλά ένοικος του Premier Tower, υποστηρίζει ότι το τρίξιμο δεν σταματάει, ακόμα και όταν κοπάσει ο δυνατός αέρας.

Ο δομικός μηχανικός, Scott Menegon, εξήγησε στο ρεπορτάζ της συγκεκριμένης εφημερίδας, ότι το πρόβλημα έχει προκύψει από το γεγονός ότι, κατά την ανέγερση αυτών των ευέλικτων κτισμάτων, συνδυάζονται νέες τεχνολογίες, με δομικά υλικά παλαιότερης τεχνολογίας, που δεν έχουν σχεδιαστεί να κινούνται.

“Καθώς τα κτίρια γίνονται πιο ευκίνητα, κάποιες κατασκευαστικές τεχνικές που μέχρι σήμερα δεν παρουσίασαν προβλήματα, τώρα παρουσιάζουν” εξήγησε ο Δρ Menegon.

Η Multiplex έχει δεσμευθεί να κάνει μικρής κλίμακας επιδιορθώσεις για να μειωθεί το τρίξιμο, αλλά ο Δρ Menegon εξηγεί ότι αυτό είναι ένα “πολύ δύσκολ” εγχείρημα.

Μεταξύ των λύσεων που προτείνει η εταιρεία, είναι να γκρεμίσει τα τοιχώματα που προκαλούν τον θόρυβο, και ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις, να επέμβει στη δομή του κτιρίου ώστε να μειωθεί η κίνησή του.

Στην πραγματικότητα, όμως, “εάν υπήχε μια απλή λύση, θα την είχαν ήδη προχωρήσει με αυτήν” εξηγεί ο Δρ Menegon.

Αυτό που ανησυχεί τον σύμβουλο επιχειρήσεων, Jordan Bartlett, ο οποίος συνεργάζεται με τον χώρο κατασκευής των δομικών υλικών, είναι ότι σε αυτά τα ευκίνητα κτίρια καταστρέφονται σιγά-σιγά τα εσωτερικά τοιχώματα, και κατ’ επέκταση θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα πυρασφάλειας.

“Εντέλει, πρόκειται για υλικά που δεν έχουν ελεχθεί ως προς τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν στην κίνηση του κτιρίου”.

Είναι ένα πολύπλοκο και δύσκολο πρόβλημα, εξηγεί ο κ. Bartlett και καλεί να γίνει εθνική αναθεώρηση στα δομικά υλικά ώστε να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα ποιότητας και ασφάλειας στον τομέα της κατασκευής τους, καθώς θεωρεί ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές δεν έχουν διενεργήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.

“Έχουμε, εθνικά στάνταρ στην ανέγερση κτιρίων, και πρέπει να θέσουμε τα ίδια στάνταρ και στα δομικά υλικά που κυκλοφορούν, σε εθνικό επίπεδο” τονίζει ο κ. Bartlett, ο οποίος πιστεύει ότι η πολιτική που ακολουθούν οι ρυθμιστικές Αρχές που ελέγχουν τον κλάδο είναι, δυστυχώς, ριψοκίνδυνη, καθώς αντιδρά μόνο όταν προκύψει το σφάλμα.

Ο Δρ Menegon ολοκλήρωσε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Swinburne μία ανεξάρτητη έρευνα για ένα δομικό υλικό που έχει σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτά τα ευκίνητα κτίρια.

«Εκτός από αυτό το προϊόν, δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλες επιλογές στην αγορά αυτή τη στιγμή, και πιστεύω, ότι όταν θα κυκλοφορήσει, θα έχει τη δυνατότητα να λύσει το πρόβλημα”.

Ο σχεδιαστής αυτού του προϊόντος, ο Glen Pring, ο οποίος υπήρξε και ελεγκτής κτιριακών κατασκευών στο Queensland, εξηγεί ότι η απελευθέρωση της αγοράς έχει επιφέρει την κυκλοφορία δομικών υλικών που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ένα πρόβλημα που εντείνεται και από τους κατασκευαστές που χτίζουν ουρανοξύστες σε ένα πολύ μικρό οικόπεδο.

“Δημιουργείται το φαινόμενο της κεραίας που μετακινείται συνεχώς. Η κατασκευαστική δομή μπορεί να αντέξει όλη αυτή τη κίνηση, αλλά δεν έχει σχεδιαστεί το απαραίτητο σύστημα στον σκελετό του κτιρίου”.

“Και όταν ο μηχανικός δηλώνει ότι έχει ελέγξει το σύστημα πυρασφάλειας, εννοεί ότι το έχει ελέγξει για το ενδεχόμενο φωτιάς, αλλά όχι στην περίπτωση της κίνησης του κτιρίου”.

Εκπρόσωπος του Multiplex επιβεβαιώνει ότι τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αντεπεξέλθουν στην κίνηση και προσθέτει ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον σκελετό του κτιρίου ούτε στην πυρασφάλεια, και οι ένοικοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στα σπίτια τους και να μην φοβούνται”.

Η Αρχή Εποπτείας του Κατασκευαστικού Κλάδου της Βικτώριας (The Victorian Building Authority) πραγματοποίησε ελέγχους στο Australia 108 και κατέληξε ότι το πρόβλημα δεν ήταν στη δομή αλλά στον σχεδιασμό του κτιρίου.

Εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής επιβεβαίωσε ότι ελέγχει όλα τα κτίρια για να εξασφαλίσει ότι συμμορφώνονται στις απαιτήσεις υψηλής ποιότητας, και έκανε έκκληση στους κατοίκους να επικοινωνήσουν με τον δήμο τους εάν έχουν κάποιες ανησυχίες.

“Έχουμε στη διάθεσή μας μια σειρά από ρυθμιστικά εργαλεία για τη συμμόρφωση των κατασκευαστών όπως την επιβολή υψηλών προστίμων και ακόμα και την αναστολή της οικοδομικής τους άδειας”.