Την απόφαση των φαρμακοποιών αναμένουμε για τη διάθεση από τα φαρμακεία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Αρχικά οι φαρμακοποιοί ζήτησαν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να χορηγούνται εφάπαξ στους δικαιούχους κάθε μήνα, δηλαδή και τα τέσσερα μαζί, προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος εργασίας.

Την ίδια ώρα, θα μειωθεί και ο αριθμός των δικαιούχων. Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η ομάδα 18-30 ετών, εξαιρουμένων όμως όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί. Αυτό σημαίνει επίσης πως προχωρά το “προνόμιο” για τους πλήρως εμβολιασμένους να μην υποβάλλονται από τον Ιούλιο σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για να προσέρχονται στην εργασία τους.

Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ακόμη ανάψει το “πράσινο φως” για το εάν θα δεχτούν τη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των self test. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheTOC, θα συνεδριάσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, δεδομένου πως οι δικαιούχοι (εργαζόμενοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί) έχουν ήδη προμηθευτεί τα self test του Ιουνίου.

Ζήτημα αποζημίωσης για τη διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ δεν έθεσαν οι φαρμακοποιοί στις συναντήσεις τους, έβαλαν όμως προς επίλυση θεσμικά ζητήματα.

Όσον αφορά στη διάθεση από καταστήματα λιανικής, εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι. Πάντως, για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Άγνωστο παραμένει πως θα κινηθεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Κωνσταντίνου Λουράντου πως δεν θα συνεχιστεί η διανομή και πως “τα στοιχεία πλέον επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά”. “Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως “αντάλλαγμα” να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία” τόνιζε στην ανακοίνωσή του.

ΠΗΓΗ: TheToc.gr