Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται από χθες οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μετά την μερική κατάρρευση πολυώροφου συγκροτήματος κτιρίων στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Πυροσβεστικής, 35 άνθρωποι διασώθηκαν από την κατάρρευση του κτιριού, κατασκευής του 1981.

Στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, συμμετέχουν καλά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ενώ χρησιμοποιούνται και σόναρ για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.
Τρεις νεκρός και 99 αγνοούμενοι 

Η Σάλι Χέιμαν, Επίτροπος της Κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, ανέφερε ότι οι αρχές δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να επικοινωνήσουν με 51 ανθρώπους που «θεωρητικά» κατοικούσαν στο κτίριο αυτό. Το συγκρότημα φιλοξενούσε οικογένειες αλλά και ανθρώπους που περνούσαν μόνο τους χειμερινούς μήνες στη Φλόριντα. «Έχουμε 51 ανθρώπους που υποθέτουμε ότι βρίσκονταν εκεί, αλλά δεν ξέρουμε αν έλλειπαν σε διακοπές ή οτιδήποτε άλλο, για αυτό περιμένουμε», είπε η Χέιμαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. «Ελπίδες υπάρχουν πάντα, αλλά σβήνουν», πρόσθεσε, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι οι αγνοούμενοι είναι 99.

Δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι 99 άνθρωποι βρίσκονταν στο κτίριο κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης.

Ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι 35 άνθρωποι διασώθηκαν από το κτίριο στην πόλη Σερφσάιντ της Φλόριντας, στα βόρεια του Μαϊάμι Μπιτς. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο που τους ανέσυραν από τα συντρίμμια αφού τους εντόπισαν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να βρεθούν και άλλα θύματα στα χαλάσματα. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για άσχημες ειδήσεις, δεδομένης της καταστροφής που βλέπουμε», σχολίασε, σε μια εκδήλωση σε ένα κοινοτικό κολέγιο, κοντά στην Τάμπα.

Ο κυβερνήτης που επισκέφθηκε το σημείο δήλωσε ότι οι μηχανικοί έχουν ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση της αιτίας της κατάρρευσης. Αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα έχουμε τις απαντήσεις αμέσως».

Ο δήμαρχος του Σερφσάιντ Τσαρλς Μπέρκετ είπε ότι γίνονταν κάποιες εργασίες στη στέγη του κτιρίου, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν χρησιμοποιούνταν βαριά μηχανήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο σε δέκα ατόμα προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο σημείο πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο και 15 οικογένειες έφυγαν από το κτίριο μόνοι τους.

Ο δήμαρχος περιέγραψε ότι ένα τμήμα του κτιρίου με μπαλκόνια που έβλεπαν στη θάλασσα «ισοπεδώθηκε» και ο ένας όροφος έπεσε πάνω στον άλλο.

Η διάσωση μια μητέρας και ενός παιδιού μέσα από τα ερείπια

Ώρες μετά την κατάρρευση, οι διασωστες κατάφεραν να φτάσουν σε ένα παγιδευμένο παιδί, το οποίο και απεγκλώβισαν, ενώ αναφέρθηκε ακόμα ένας απεγκλωβισμός μιας μητέρας και του παιδιού της, ωστόσο το πόδι της γυναίκας έπρεπε να ακρωτηριαστεί για να την βγάλουν από τα συντρίμμια, δήλωσε ο Frank Rollason, διευθυντής της διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του Miami-Dade στο Miami Herald.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε φαίνεται ότι τα μέλη της πυροσβεστικής απομακρύνουν ένα αγόρι από τα συντρίμμια, όμως δεν είναι σαφές αν ήταν το ίδιο άτομο που ανέφερε ο Rollason. Οι ομάδες προσπαθούσαν να μπουν στο κτίριο από ένα γκαράζ.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται

Ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής του Μαϊάμι-Ντέιντ Ρέιντ Τζαντάλα  ανέφερε ότι τα συνεργεία κάνουν προσπάθεια να υποστηρίξουν ό,τι απέμεινε από το κτίριο. «Συνεχίζουμε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», τόνισε.

Οι άνδρες της πυροσβεστικής αναζητούν κενά στα ερείπια και χρησιμοποιούν ένα γκαράζ κάτω από το κτίριο ως σύστημα σήραγγας, ενώ τα πληρώματα χρησιμοποιούν εξοπλισμό σόναρ για να εντοπίσουν τυχόν κινήσεις στα συντρίμμια, σύμφωνα με τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής.

«Λάβαμε ήχους, όχι απαραίτητα ανθρώπους που μιλούσαν, αλλά ήχους», είπε και πρόσθεσε ότι το έργο τους δυσκολεύει το γεγονός ότι έχουν σπάσει σωλήνες και υπάρχουν πλημμυρισμένες περιοχές.

Μαρτυρίες ενοίκων

Ο ένοικος Μπάρι Κόεν και η σύζυγός του διασώθηκαν από το κτίριο. «Στη αρχή ακούστηκε κάτι σαν κεραυνός, σαν βροντή», είπε ο Κόεν, που στο παρελθόν ήταν και αντιδήμαρχος του Σερφσάιντ. «Αλλά μετά συνεχίστηκε, σταθερά, για τουλάχιστον 15-30 δευτερόλεπτα…», πρόσθεσε.

Ένας άλλος κάτοικος μοιράστηκε στο Twitter βίντεο από το εσωτερικό του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης.

«Είμαι κάτοικος ενός από τα διαμερίσματα στο πλάι της κατάρρευσης. Αυτό είναι ένα βίντεο από το υλικό της κάμερας μου από την αρχή της κατάρρευσης μέχρι την απώλεια σύνδεσης (ήμουν μακριά από το κτίριο σήμερα)», έγραψε. «Προς το τέλος, ακούτε την κατάρρευση.»

Συγγενείς του Προέδρου της Παραγουάης μεταξύ των αγνοουμένων

Τουλάχιστον 27 άτομα από χώρες της Λατινικής Αμερικής – συμπεριλαμβανομένων της Κολομβίας, της Κούβας, της Χιλής, της Παραγουάης, του Πουέρτο Ρίκο και της Αργεντινής – είναι μεταξύ εκείνων που αναφέρθηκαν από φίλους και οικογένεια ότι αγνοούνται μετά τη μερική κατάρρευση του κτιρίου κατοικιών στο Surfside.

Ανάμεσα τους και συγγενείς της πρώτης κυρίας της Παραγουάης, δήλωσε η Λετίσια Ρόμπερτι, εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Παραγουάης στο Μαϊάμι και συγκεκριμένα η μικρότερη αδερφή της Πρώτης Κυρίας, Σόφια Λόπεζ Μορέρα Μπό, μαζί με τον σύζυγο της, Λούις Πετενγίλ, τα τρία παιδιά τους και τη νταντά τους.

Πηγή: protothema.gr