Ηκυβέρνηση έχει πάνω στο τραπέζι δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι το ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει lock down, δηλαδή να παραλύσουν οικονομικές δραστηριότητες και δεύτερον πρέπει να δουλέψει φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός με καλύτερους όρους και καλύτερες προϋποθέσεις από ότι πέρυσι.

Βεβαίως στη ζυγαριά της κυβέρνησης βαραίνει και η Δημόσια υγεία. Μοναδικό λοιπόν όπλο είναι ο εμβολιασμός για αυτό και η κυβέρνηση επιταχύνει τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι για να μπορέσει γρήγορα να χτίσει ένα επαρκές τείχος ανούσιας. Αυτή τη στιγμή μόλις το 39,4%% του πληθυσμού πιάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η κεντρική φιλοσοφία θα είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, θα απολαμβάνουν επίσης ελεύθερα, χωρίς την ανάγκη να υποβάλλονται σε τεστ, ταξίδια ακρόαματα και γενικότερα θα μπαίνουν στους χώρους που προσδιορίζουμε ως ψυχαγωγία.

Πιο κοντά στο «γαλλικό μοντέλο» η κυβέρνηση

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αφού ψηφιστεί και ο κανονισμός του Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η κυβέρνηση θα μπορεί να το εντάξει σε μια σειρά από δραστηριότητες, πέραν της διευκόλυνσης στα ταξίδια και τις μετακινήσεις.

Έτσι, με βάση και το γαλλικό ψηφιακό διαβατήριο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να επιδεικνύεται για την είσοδο πλήρως εμβολιασμένων, χωρίς περιορισμούς, σε συναυλίες και δρώμενα χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων.

Επιπλέον, η συζήτηση προσανατολίζεται και στην ελεύθερη πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους, όπως μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, αλλά και γυμναστήρια, ειδικά από τους φθινοπωρινούς μήνες και μετά…

Τα προνόμια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σκάι από 28 Ιουνίου,  έρχεται η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης, που απαλλάσσει τους πλήρως εμβολιασμένους από την υποχρέωση της διενέργειας self test.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα άλλα προνόμια που θα ανακοινωθούν για τους πλήρως εμβολιασμένους θα είναι:

-Η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους κ.λ.π

-αλλά και η πρόσβαση στους εσωτερικούς  χώροι καταστημάτων

Πηγή: real.gr