Την μνήμη του αγίου Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ήταν γνωστός για το περίφημο αποστολικό του έργο, θα τιμήσει και φέτος η ιερά μητρόπολη Κασσανδρείας από την Δευτέρα 28/6 έως και την Τετάρτη 30/6.

Πρόκειται για έναν Απόστολο με ένα αδιαμφισβήτητο περίφημο έργο στα χρόνια του χριστιανισμού  με την μνήμη του να γιορτάζεται πανηγυρικά, αλλά και με τις πρέπουσες τιμές στην κωμόπολη της Νέας Φώκαιας, όπου πλήθος κόσμου σπεύδει κάθε χρόνο να προσκυνήσει την εικόνα του Αγίου.

Στο πλαίσιο της ιεραποστολής του ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και λέγεται πως ο Απόστολος έμεινε και δίδαξε πολύ κοντά σε ένα χωριό από τη σημερινή περιοχή της Ν. Φώκαιας.

Το εκκλησάκι των 12 Αποστόλων βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, δίπλα από τον επιβλητικό βυζαντινό πύργο που δεσπόζει στην περιοχή.  Πρόκειται ουσιαστικά για λαξευμένο, στα βραχώδη πετρώματα του χωριού, μακεδονικό τάφο, ο οποiος προκαλεί το δέος των επισκεπτών, καθώς σύμφωνα με τη παράδοση εκεί κατέφυγε ο Απόστολος Παύλος για να γλιτώσει από τους διώκτες του όταν βρέθηκε στην περιοχή για να διδάξει. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται δωμάτια και υπόγειος διάδρομος, ο οποίος οδηγεi στο αγίασμα. Το αγίασμα έρχεται από τα έγκατα της γης μέσα από ένα βράχο και στα δεξιά του αγιάσματος υπάρχει μια σκοτεινή ορθογώνια αίθουσα στην οποία σύμφωνα με την παράδοση κατέλυσε ο άγιος Παύλος. Σήμερα, ωστόσο, σώζονται ελάχιστα ίχνη των τοιχογραφιών στο ξωκλήσι.

Σύμφωνα με τον εφημέριο της Ν. Φώκαιας, πατέρα Κοσκινά ”ο Απόστολος Παύλος θα τιμηθεί και φέτος με ευλάβεια και μεγαλοπρεπισμό από την εκκλησία”. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως ”η εικόνα του αγίου Παύλου θα βρίσκεται στο αγίασμα και τις τρείς αυτές ημέρες ώστε να μπορεί ο κόσμος να προσκυνήσει”. Ο πατέρας Κοσκινάς όσον αφορά την παρουσία του μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου στον εορτασμό του αγιάσματος ο ίδιος μας πληροφόρησε πως ”ύστερα από την περιπέτεια με την υγεία του, λόγω της επίθεσης που δέχτηκε δυστυχώς δεν θα είναι εφικτή η παρουσία του”.

Τέλος όπως μας πληροφόρησε ο ιερέας της Ν. Φώκαιας οι ακολουθίες θα τελεσθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Την Δευτέρα (28/6),παραμονή των αγίων Αποστόλων θα τελεστεί το απόγευμα στις 7:30 πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην πλατεία.

Την Τρίτη 29/6την ημέρα γιορτής των αγίων Αποστόλων θα τελεστεί λαμπρή θεία λειτουργία στις 7:30 το πρωί στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρας θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία στο ξωκλήσι των δώδεκα Αποστόλων στον πύργο.

Την Τετάρτη 30/6 που είναι και η τελευταία μέρα του πανηγυρισμού θα γίνει η ακολουθία του όρθου στο ξωκλήσι των δώδεκα αποστόλων στον πύργο.