Επτά ημέρες περιβαλλοντικών δράσεων μέσα και έξω από τις ακτές του Τορωναίου κόλπου διοργανώνει ο ”greek eco project”, ο οποίος θα ταξιδεύει κάθε μέρα και σε μια διαφορετική παραλία του κόλπου με καταμαράν.

Η δράση θα ξεκινάει πάντα από το ξενοδοχείο ”lagomandra” στη Σιθωνία που είναι και ο μέγας υποστηρικτής αυτής της ιδιαίτερης προσπάθειας και θα καταλήγει πάλι εκεί.

Λίγα λόγια για τον περιβαλλοντικό σύλλογο ”greek eco project” :

Είναι ένας νεοσύστατος , μη κερδοσκοπικός σύλλογος με έδρα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ιδρύθηκε ύστερα από την σκέψη, ότι υπαίτιος για τα μεγαλύτερα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι ο άνθρωπος. Ο σύλλογος απαρτίζεται από διάφορες ειδικότητες ανθρώπων(επιστήμονες, έμπορους, αθλητές, γονείς, δασκάλους) που τους ενώνουν όμως κοινά όνειρα και ανάγκες, όπως η μεγάλη αγάπη για την φύση και η εκτίμηση προς την ζωή. Η ίδρυση του ”greek eco project” έχει σαν αρχικό στόχο, την δημιουργία ενός μεγάλου οικολογικού θεματικού πάρκου. Στο πάρκο θα λαμβάνουν μέρος εκθέσεις, θα διοργανώνονται εργαστήρια, ενημερώσεις ,ομιλίες, εκδηλώσεις κ.τ.λ., με θέμα πάντα την προστασία , αναβάθμιση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η περιβαλλοντική δράση στη Σιθωνία:

Το ”xalkidiki politiki” σε μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την δράση που θα διεξαχθεί στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στη Σιθωνία, επικοινώνησε με την πρόεδρο του ”greek eco project”, Αυγή Μεταξά η οποία μας ενημέρωσε και μας έδωσε όλες τις σχετικές πληροφορίες για όλο αυτό που πρόκειται να συμβεί στον Τορωναίο κόλπο.

Σύμφωνα με την κα Μεταξά η προσπάθεια της περιβαλλοντικής δράσης στη Σιθωνία ετοιμάζεται στοχευμένα εδώ και ένα χρόνο ”ήτανε μια ιδέα που συζητήθηκε και αναπτύχθηκε καθ’όλη την διάρκεια του ”lockdown”.

Η ίδια εξήγησε ότι: ”αυτό που θα γίνει στη Χαλκιδική, θα είναι ένα επταήμερο πρόγραμμα περιβαλλοντικών δράσεων μέσα και έξω από την θάλασσα με υποβρύχιους καθαρισμούς σε διάφορες παραλίες του Τορωναίου κόλπου”.

‘Το Σάββατο στις 3 Ιουλίου θα γίνει η έναρξη της δράσης στα ”Λαγόμανδρα” και παράλληλα θα διεξαχθεί ένα τουρνουά ”beach volley, οπότε εκείνη την ημέρα θα βρισκόμαστε αποκλειστικά σε εκείνο το σημείο, δηλώνει η πρόεδρος του συλλόγου και προσθέτει πως ”τα απογεύματα όλων των ημερών αφού βέβαια κάνουμε κάθε πρωί τον γύρο στις θάλασσες με το καταμαράν, θα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο ”lagomandra” για να κάνουμε παράκτια εργαστήρια, ομιλίες και ενημερώσεις σε μικρούς, αλλά και μεγάλους.

Όπως μας πληροφόρησε η κα. Μεταξά κοντά τους θα βρίσκεται και ένας επαγγελματίας υδροβιολόγος, ο οποίος θα συλλέγει διάφορες πληροφορίες μέσα από τον βυθό και στο τέλος θα βγάλει ένα πόρισμα ”θα μπορεί να δεί αν υπάρχουν ξενικά είδη, τι ρύπανση και σε ποιο βαθμό υπάρχει, αλλά θα εντοπίσει και τα είδη ψαριών που υπάρχουν στην περιοχή”.

”Σκοπός του ”greek eco project” είναι μέσα από τέτοιες δράσεις , ψυχαγωγίας, εθελοντισμού και εικαστικών τεχνών να αρχίσει ο κόσμος σιγά σιγά να ενημερώνεται σωστά και να ευαισθητοποιείται σε περιβαλλοντικά ζητήματα”, τονίζει η κα Μεταξά.

Τέλος στην δράση μπορούν όσοι το επιθυμούν να δηλώσουν μέρος και να συμβάλλουν εθελοντικά στην προσπάθεια που γίνεται ” πιστεύουμε βαθιά στη συλλογικότητα και αν μη τι άλλο το αποτέλεσμα της συνεργασίας πάντα είναι πιο δυνατό”, καταλήγει η πρόεδρος του ”eco greek project, Αυγή Μεταξά”.