Ύστερα από την λαϊκή συνέλευση που προκάλεσε η τοπική κοινότητα του Μεταγγιτσίου και έλαβε μέρος στο Μεταγγίτσι Χαλκιδικής για το ζήτημα των γαιών, αποφασίστηκε ομόφωνα να αναλάβει την υπόθεση δικηγορικό γραφείο.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για περιουσίες ολόκληρων χρόνων των κατοίκων στο Μεταγγίτσι, που οι δασικοί χάρτες θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στον τόπο.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, Κωνσταντίνος Βλαβής, μιλώντας στο ”xalkidiki politiki”, είπε χαρακτηριστικά: ”η συνέλευση αποφάσισε και έκρινε ότι θα πρέπει να αναλάβει την υπόθεση δικηγορικό γραφείο, το οποίο ασχολείται με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα στραφούν και σε μία επιτροπή στην Αθήνα που διαχειρίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στέλνοντας εκεί όλα τα επιχειρήματά τους σαν κοινότητα.

”Αναμένουμε μέσα σε διάστημα δέκα ημερών να δούμε και ποιοι άλλοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας που βιώνουν ακριβώς την ίδια κατάσταση με εμάς θα ακολουθήσουν τον δρόμο που έχουμε επιλέξει και θα είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα που δίνουμε αυτή την στιγμή”, δηλώνει ο κ. Βλαβής και συνεχίζει λέγοντας ότι: ”δεν μας έχουν αποδοθεί ποτέ τίτλοι για να μπορέσουμε να τους προσαρμόσουμε, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα η γη μας από το κράτος, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να πράξουμε ανάλογα”.

Ο πρόεδρος εξήγησε ότι η αναγνώριση τίτλων σταμάτησε στους πρόσφυγες και δεν υπάρχει κάποιος ”τίτλος” για να παρουσιαστεί έναντι των δασικών χαρτών.

”Μας ζητάνε κάτι παράλογο ουσιαστικά. Επί 40 χρόνια εγκρινόμασταν στα ευρωπαϊκά προγράμματα και αναγνωριζόταν η γη, αλλά και η δουλειά μας συνεχώς”, υπογραμμίζει ο ίδιος και τονίζει ότι: ” εμείς έχουμε επενδύσει σε αυτή την γη που τώρα μας λένε ότι δεν μας ανήκει και ντροπιάζουν τους προγόνους μας”.

Τέλος ο κ. Βλαβής έκανε λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολής του ευρωπαϊκού χαρακτήρα, αφού έτσι αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ισονομία όπως ορίζεται σε σχετικό άρθρο του νόμου.