Σφοδρές επικρίσεις δέχονται οι ουκρανικές αρχές που αποφάσισαν στη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στις 24 Αυγούστου για τα 30 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας οι γυναίκες στρατιωτικοί να παρελάσουν φορώντας γόβες και όχι άρβυλα.

Σε αυτές οι σπουδάστριες στρατιωτικής σχολής εμφανίζονται με γόβες με μέτριο τακούνι. «Είναι λίγο δυσκολότερο σε σχέση με τα άρβυλα, όμως κάνουμε ό,τι καλύτερο», δήλωσε η Ιβάνα Μεντβίντ στο ArmiaInform, το επίσημο πρακτορείο του υπουργείου άμυνας.

Οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρίες στο Κοινοβούλιο. Βουλεύτριες προσκείμενες στον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο τοποθέτησαν γόβες στα έδρανα μπροστά από τον υπουργό Άμυνας και του ζήτησαν να τους τις φορέσει «για να πάνε στην παρέλαση».

Κοινός παρονομαστής των αντιδράσεων είναι ότι πρόκειται για μια «χαζή ιδέα» (το σχόλιο ανήκει στη βουλεύτρια Ίνα Σουβσούν), μια προσβολή που επιβάλλεται από τη βιομηχανία της ομορφιάς, μια αναπαραγωγή του στερεότυπου για το ρόλο της γυναίκας ως «όμορφη κούκλα»

«Και για το στόλο; Τι θα έχουν; Μπικίνι και βατραχοπέδιλα;», σχολίασε ειρωνικά στο facebook η Κατερίνα Ρομανένκο.

Η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ολένα Κοντράτιουκ ζήτησε να δοθεί «μια δημόσια συγγνώμη γι’ αυτόν τον εξευτελισμό των γυναικών που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας με το όπλο στο χέρι».

Στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας υπηρετούν περισσότερες από 31.000 γυναίκες, από τις οποίες τουλάχιστον 4.100 είναι αξιωματικοί. Πάνω από 13.500 Ουκρανές έχουν πολεμήσει εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας από την αρχή της σύρραξης, πριν από επτά χρόνια, σύμφωνα με την Ολένα Κοντράτιουκ.