Συσκέψεις του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και επιχειρηματικούς φορείς της Χαλκιδικής

Καλαφάτης: «Στηρίζουμε -έγκαιρα και μεθοδικά- επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, για να βγουν όρθιοι από την υγειονομική κρίση»

«Όλοι μαζί να χτίσουμε το συντομότερο δυνατό το τείχος ανοσίας, που θα προστατεύσει ζωές και θα αποτρέψει τον κίνδυνο νέας έξαρσης της πανδημίας» 

Περιοδεία στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ξεκίνησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Το πρωί επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση υπογράμμισε: «Παρακάλεσα  τον Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημο να εμπλακεί, ακόμη πιο ενεργά, η Εκκλησία, υπέρ της εμβολιαστικής εκστρατείας. Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας  έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο 75% ανοσίας του πληθυσμού. Του ευχήθηκα, επίσης, περαστικά, μετά την περιπέτεια που έζησε από την επίθεση στην Ιερά Σύνοδο και πήρα την ευλογία του».

Ακολούθως ο Υφυπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χαλκιδικής, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας (παλιά Νομαρχία) και αμέσως μετά δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι οι επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι στην πρώτη γραμμή σ΄αυτήν την κρίσιμη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία». Ζήτησα, και είμαι βέβαιος ότι θ΄ ανταποκριθούν, να είναι εκείνοι που θα προτρέψουν και θα ενθαρρύνουν όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας, έτσι ώστε όλοι μαζί να πυκνώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να χτίσουμε το συντομότερο δυνατό το τείχος ανοσίας, που θα προστατεύσει ζωές και θα αποτρέψει τον κίνδυνο νέας έξαρσης της πανδημίας. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, φέτος έχουμε το προνόμιο του εμβολίου. Και το προνόμιο αυτό κανένας δεν πρέπει να το χάσει. Παράλληλα, κάναμε μια συζήτηση για θέματα που αφορούν τη Χαλκιδική, όπως υποδομές, ύδρευση, αποχέτευση κ.α. Δεσμεύτηκα ότι θα μεταφέρω τα προβλήματα στους συναδέλφους υπουργούς και πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη. Ήδη γίνονται έργα όπως η διπλάτυνση του δρόμου Ποτίδαιας, αλλά και παρεμβάσεις πολιτισμού”, τόνισε. 

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών αυτοδιοίκησης που παγώνει και τις εξαγωγές, και επεσήμανε ότι το πρόβλημα θα εξεταστεί από κοινού με το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Ειδικότερα για παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη ο Υπουργός Στ. Καλαφάτης επεσήμανε τις ακόλουθες:

– Τρέχουν ήδη οι απαλλοτριώσεις για το φράγμα στα Πλατάνια Νέας Τρίγλιας, ενώ στις αρχές του 2022 μπαίνει ανάδοχος για το φράγμα Χαβριά.

– Υπογράφηκε η σύμβαση για το δρόμο Θέρμης – Γαλάτιστας.

– Στο τέλος του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπλάτυνση του δρόμου προς την Καλλιθέα.

– Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα του Πολιτισμού».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, το Νοσοκομείο Πολυγύρου και τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πολυγύρου. Ακολούθως, προήδρευσε σε σύσκεψη Οικονομικών και Παραγωγικών Φορέων της Περιφερειακής Ενότητας στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Αμέσως μετά, δήλωσε:

«Αποδείξαμε έμπρακτα, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ότι στηρίζουμε -έγκαιρα και μεθοδικά- επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, για να βγουν όρθιοι από την υγειονομική κρίση. Αυτό έγινε και στη  Χαλκιδική που είναι βασικός τουριστικός προορισμός -ειδικά για όσους φθάνουν οδικώς στη χώρα μας. Από τα 2,7 δισεκατομμύρια που δόθηκαν συνολικά για την Κεντρική Μακεδονία, τα 235 εκατομμύρια κατευθύνθηκαν ήδη στην Χαλκιδική. Πλέον, προχωρούν και οι διαδικασίες για τα κάμπινγκ Κρυοπηγής και Ποσειδίου. Δεν ξεχνάμε, όμως, ούτε τον πρωτογενή τομέα. Από τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας και τα 4,5 εκατομμύρια που δόθηκαν στους αλιείς, ένα πολύ σημαντικό μέρος κατευθύνθηκε στη Χαλκιδική. Παράλληλα, ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης στηρίζει επιχειρήσεις της περιοχής, με την ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα, όχι μόνον των τουριστικών, αλλά και των επενδύσεων του πρωτογενούς τομέα». 

Τί ζητά η Αυτοδιοίκηση της Χαλκιδικής

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος απηύθυνε έκκληση με τη σειρά του προς τους πολίτες να εμβολιαστούν. “Για να μπορέσουμε όλοι να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή στο εξής”, είπε με έμφαση. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόβλημα έλλειψης υπαλλήλων λόγω κινητικότητας ζητώντας από τον κ. Καλαφάτη να “βάλει πλάτη” στο εν λόγω πρόβλημα.

Το φλέγον θέμα είναι οι εξαγωγές των νωπών προϊόντων και κυρίως προς τρίτες χώρες για τον δήμο Ν. Προποντίδας όπως τόνισε ο δήμαρχος Μανόλης Καρράς. Από την πλευρά της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά μίλησε για την έλλειψη πληρωμάτων του ΕΚΑΒ που είναι σοβαρό θέμα υγείας και εχει επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας έθεσε ως σοβαρό προς επίλυση θέμα τον δρόμο Σιθωνίας, αλλά και την πληρότητα του βιολογικού σταθμού Νικήτης που χρήζει αναβάθμισης. Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα καταγράφηκαν και θα προοωθηθούν προς σταδιακή επίλυση.