Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά για ακόμη μια ημέρα με αρκετούς Έλληνες και ξένους τουρίστες να ταξιδεύουν σε πολλά ελληνικά νησιά εφόσον έχουν κάνει rapid test ή έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι ουρές είναι και σήμερα μεγάλες αφού κατά την είσοδο των επιβατών γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους. «Ταξιδεύουμε μετά από καιρό και έχουμε κάνει το τεστ. Θα φοράμε κανονικά τη μασκα μας και θα είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε στο protothema.gr ταξιδιώτης. «Ανησυχώ αλλά θέλω να ταξιδέψω», συνέχισε.

Τα μέτρα μέσα στα πλοία είναι αρκετά αυστηρά και οι τουρίστες καλούνται να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να φορούν διαρκώς τις μάσκες τους. Όλα αυτά μετά την τεράστια συρροή κρουσμάτων στην Ιο, όπου ταξίδεψαν πριν από λίγες ημέρες εκατοντάδες νέοι που μόλις είχαν τελειώσει με τις πανελλαδικές εξετάσεις και έκαναν την εμφάνιση τους αρκετά κρούσματα κορωνοϊού.

«Στόχος κι επιθυμία όλων είναι να μην επιτρέψουμε στον ιό και τις μεταλλάξεις του να εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα στελέχη του λιμενικού σώματος είναι και θα είναι στους καταπέλτες κι εντός των πλοίων για να επιβλέψουν την εφαρμογή των μέτρων, που είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας επιβατών, πληρωμάτων αλλά και των κατοίκων του νησιών. Ζητώ από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργος Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στο λιμάνι του Πειραια αλλά και της Ραφήνας υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν συνεχώς rapid test σε όσους επιστρέφουν από κάποιο νησί ή σε όσους επιθυμούν να φύγουν από την Αθηνα και δεν έχουν κάνει ιδιωτικά τον έλεγχο για τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά υπενθυμίζεται ότι για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

* Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
* Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.