tasios

Ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα και με την μετάλλαξη του ιού ”Δέλτα” παρατηρούμε εναγωνίως τις εξελίξεις και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, καθώς για ακόμη μια φορά βλέπουμε τον τουρισμό και την εστίαση να δοκιμάζονται ξανά.

Στον επιχειρηματικό κλάδο του τουρισμού και της εστίασης υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση με τους επιχειρηματίες να αγωνιούν καθημερινά για την επόμενη μέρα και να τρομάζουν στην ιδέα ενός νέου ”lockdown” που όσο να ναι δεν θα αντέξει η οικονομία.

Τι γίνεται όμως με τον τουρισμό στη Χαλκιδική; 

Μπορεί στη Χαλκιδική ο τουρισμός να ξεκίνησε δειλά δειλά αλλά οι επιχειρηματίες τις εστίασης και των ξενοδοχείων δείχνουν αποφασισμένοι να παλέψουν και να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι.

Μιλώντας στο ”xalkidiki politiki” o πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων αλλά και της ένωσης ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, για το πως έχει κινηθεί μέχρι στιγμής η τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική ο ίδιος είπε: ”Τον Ιούνιο η μέση πληρότητα άγγιζε το 40%, με περίπου ανοιχτά το 80% των ξενοδοχείων.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών στη Χαλκιδική είναι Βαλκάνιοι

”Κατά μέσο όρο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία για τον μήνα Ιούλιο είναι περίπου στο 35% κυρίως με εθνικότητες από τα Βαλκάνια, κάποιους από Γερμανία και λίγους από Ολλανδία και Βέλγιο. Πάντως αυτή τη στιγμή έχουμε μια κινητικότητα από τα Βαλκάνια και από την γερμανική αγορά, αλλά σε επίπεδο που κυμαίνεται 50%, μέσης πληρότητας.

Εκτιμώ πως αν το επιτρέψουν οι συνθήκες όλα θα πάνε καλά, καθώς έχουμε αρκετούς μήνες μπροστά μας για να δουλέψουμε καλύτερα από το 2020. Αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο και για τη Χαλκιδική είναι το τι θα γίνει με την αγγλική αγορά και γενικότερα τι θα συμβεί με τις αγορές τις δυτικής Ευρώπης, καθώς η σεζόν των Βαλκάνιων κρατά περίπου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε ο κ. Τάσιος.

Ανατρέπει η μετάλλαξη ”Δέλτα” τα δεδομένα για τον τουρισμό του 2021;

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εξήγησε ότι: ”η μετάλλαξη ”Δέλτα” είναι παντού στον κόσμο, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί όχι από την μετάλλαξη, αλλά γενικά από τον ιό που έχει μια κλήση προς την νεολαία εξαιτίας του συνωστισμού.

Σίγουρα η μετάλλαξη ”Δέλτα” φέρνει ένα γενικότερο μούδιασμα στην αγορά, καθώς όλοι κρατούν μια στάση αναμονής για τις επόμενες ημέρες. Αλλά είναι σημαντικό ότι η Αγγλία για εμβολιασμένους θα μπορέσει να ανοίξει την αγορά της για την Ελλάδα προς το τέλος του Ιουλίου και κατ’ επέκταση για Χαλκιδική. 

Όσον αφορά την ελληνική αγορά που βρίσκεται και αυτή στο προσκήνιο φαίνεται πως θα υπάρχει μια κινητικότητα μετά τις 20 Ιουλίου.

Στο κίτρινο η Χαλκιδική

Η Π.Ε Χαλκιδικής με λιγοστό αριθμό κρουσμάτων άλλαξε επίπεδο  και από πράσινη έγινε κίτρινη, με τον κόσμο να ανησυχεί στο ενδεχόμενο ενός νέου ”lockdown”: ”Δεν θα υπάρξει ”lockdown” πουθενά στην Ελλάδα στο επόμενο διάστημα. Απλά θα υπάρχουν αυτά τα ”χρώματα”, τα οποία θα εξελίσσουν  μέτρα προφύλαξης . Μπορεί η Χαλκιδική να πέρασε στο κίτρινο, αλλά προς το παρόν δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, παραμένει σε καλό επίπεδο”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Όσο αφορά τους εμβολιασμούς ο ίδιος ανέφερε ότι: ”με το πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί αρκετοί και έχει διευκολύνει τις μετακινήσεις. Αυτό το βλέπουμε και από τα Βαλκάνια, αλλά και στην τάση που έχει ο κόσμος”.

”Σίγουρα ο εμβολιασμός θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί γιατί είναι ξεκάθαρο ότι το εμβόλιο δημιουργεί την ανοσία και την εύκολη καθημερινότητα”, κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.