kakokairia

Ήταν Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 με το ρολόι να δείχνει περίπου 21:30 και τη Χαλκιδική να βιώνει μια από τις πιο τραγικές καταστάσεις των τελευταίων ετών. Μια φονική κακοκαιρία που άφησε πίσω της επτά απώλειες ανθρώπων και αμέτρητες καταστροφές σε όλο το νομό, αλλά με τις περισσότερες να καταγράφονται σε περιοχές του Δήμου Ν. Προποντίδας, Σιθωνίας και Κασσάνδρας.

Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για την καταστροφή, με την ταχύτητα του ανέμου να αγγίζει μέχρι και τα 135 χλμ, χτυπώντας ”κόκκινο” στα 12 μποφόρ της κλίμακας, που θεωρείται το ανώτερο.  Όπως κατέγραψε η ”Wikipedia”, η οριζόντια διάμετρος της λεγόμενης «υπερκυτταρικής» καταιγίδας ήταν εξαιρετικά μεγάλη, στα 160 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές των νεφών ξεπέρασαν τα 13 χιλιόμετρα ύψος, φτάνοντας δηλαδή στον πυθμένα της Στρατόσφαιρας, και υπήρξε σημαντική κεραυνική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ασυνήθιστα απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που έφθασε τους 7 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Δευτερόλεπτα μετά την Θεομηνία επικρατεί… πανικός

Ίσως οι χειρότερες ώρες τους τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυτές μετά τη φονική κακοκαιρία για τους τοπικούς παράγοντες της Χαλκιδικής, τα σώματα ασφαλείας και τους εθελοντές. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι, αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο στη μέση των δρόμων, αδιέξοδο σε κεντρικούς δρόμους λόγω πτώσης δέντρων, πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις και το χειρότερο αναφορές αγνοουμένων και απώλειες συνανθρώπων μας. Μια δύσκολη νύχτα για όλο το νομό με το πρώτο φως της ημέρας να αποδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής. Η Χαλκιδική κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Σε λίγα 24ωρα είχε σχεδόν αποκατασταθεί η εικόνα του τουριστικού νομού, λίγο αργότερα είχε αποκατασταθεί η ρευματοδότηση στα περισσότερα χωριά, και προς τα τέλη Ιουλίου πλέον η Χαλκιδική θύμιζε τον αγαπημένο τουριστικό προορισμό όλων.

Ξημερώματα της 11ης Ιουλίου η Κυβέρνηση βρίσκεται στα Ν. Μουδανιά 

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική στο Δημαρχείο της Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού. Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε συνολικά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου 35 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης. Μία γυναίκα νοσηλεύτηκε διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, ενώ ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύεται στο Γεννηματάς με κάταγμα στο μηρό. Σε άλλα 30 άτομα, με ελαφρά τραύματα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Λόγω της έκτακτης ανάγκης, τα 9 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με 11 ακόμη ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα.

”Η κατάσταση ήταν εφιαλτική. Η πρώτη μου ενέργεια ήταν να μεταβώ το κέντρο του Δήμου τα Νέα Μουδανιά, επικοινωνώντας με τα μηχανήματα για να βγουν στους δρόμους. Το πρώτο εμπόδιο ήταν δέντρα πεσμένα στους δρόμους. Οι πρώτες σκέψεις ήταν δύσκολες και προσπάθησα να πάω στο Κέντρο Υγείας. Πήγα στο Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών και αντίκρισα ένα τρομακτικό θέαμα, κάτι ανάλογο και σε αυτό της Ν. Καλλικράτειας. Τα δέντρα της Παναγίας Κορυφινής ήταν όλα πεσμένα, ανοίξαμε το δρόμο προς το Κέντρο Υγείας και μετά άρχισαν να έρχονται εκατοντάδες τραυματίες. Είχαμε πολλούς τραυματισμούς και δυστυχώς και θύματα”, ανέφερε ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς.

Καμία αποζημίωση δυο χρόνια μετά 

”Προς το παρόν, δυο χρόνια μετά δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις από τις αιτήσεις που έγιναν. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν έχει δοθεί ακόμη καμία αποζημίωση”, σύμφωνα με τον Μ. Καρρά.

Πως βίωσε την καταστροφική θεομηνία ο Δήμος Σιθωνίας – Για βομβαρδισμένο τοπίο κάνει λόγο ο δήμαρχος

”Ισχυρός κυκλώνας-ανεμοστρόβιλος έπληξε και την Σιθωνία εκείνο το αξέχαστο και δύσκολο βράδυ. ΄Προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από την περιοχή της Ελιάς ως και το Πλατανίτσι στη Σάρτη. Έπεσαν δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα στη περιοχή μας και το τοπίο την επόμενη μέρα έμοιαζε με βομβαρδισμένο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι: ”Την επόμενη μέρα μαζί με τις υπηρεσίες τις οποίες εμπλέκονται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ανακαλύψαμε τις τεράστιες ζημιές που είχε επιφέρει η θεομηνία στον δήμο Σιθωνίας”.

Στο κάμπινγκ Πλατανίτσι υπήρξαν τεράστιες ζημιές, στον Ν. Μαρμαρά επίσης και στη Σάρτη έπεσαν πυλώνες της Δ.Ε.Η και των γηπέδων και το νεκροταφείο εκεί κονιορτοποιήθηκε.

”Εγώ την επόμενη μέρα βρισκόμουν στο Πλατανίτσι όπου διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής που είχε υποστεί το κάμπινγκ και κλήθηκα να μεταβώ στα Μουδανιά για την έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας”, περιγράφει ο κ. Ντέμπλας και προσθέτει: ”Κάναμε απανωτές συσκέψεις για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν”.

Είχαμε ιδιαίτερο θέμα με την υδροδότηση ,δεν είχαμε νερό στις γεωτρήσεις και στις δεξαμενές μας, οι βιολογικοί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν γιατί πολλές από τις γεννήτριες που είχαμε βγήκαν εκτός λειτουργείας και επίσης χωριά ολόκληρα επί 3 ημέρες έμειναν χωρίς ρεύμα.

Προμηθευτήκαμε άμεσα με την παρουσία και την βοήθεια του στρατού γεννήτριες οι οποίες τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία και ιδιαίτερα στα αντλιοστάσια μας για να μπορέσουμε να έχουμε τουλάχιστον το βασικό αγαθό που είναι το νερό και θέλαμε να δουλέψουν οι βιολογικοί μας για να μην φτάσουν τα λύματα στη θάλασσα.

Πάντως το θετικό ήταν ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και μείναμε μόνο σε υλικές ζημιές, τονίζει ο δήμαρχος και κλείνει λέγοντας ότι: ”τα συνεργεία του δήμου κατέγραψαν τις ζημιές και σήμερα είμαστε και στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι έχουν εγκριθεί τα χρήματα που δικαιούνται σαν αποζημίωση οι άνθρωποι που επλήγησαν”.