Έναν μοναδικό θησαυρό αποκάλυψε ξανά το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου.
Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό σπάνιων κρασιών και αλκοολούχων ποτών, σε φιάλες που θεωρούνται σήμερα ιστορικά και με συλλεκτικές ετικέτες.
Σημειώνεται πως τα αντικείμενα αυτά συντηρούνται από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.
«Η κάβα του Τατοΐου, εκτός της σημαντικής συλλεκτικής της αξίας, έχει εξαιρετικά μεγάλο επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Το έργο της ανάδειξης του π. βασιλικού κτήματος είναι πολυσύνθετο και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Για την αξιολόγηση της κάβας, συνεργαζόμαστε με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία, τόσο σε οινολογικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά στην ιστορική τεκμηρίωσή της» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Όπως είπε στόχο είναι με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης το τμήμα της συλλογής, που θα μπορεί να εκτεθεί, να βρει τη θέση του στον υπάρχοντα χώρο της κάβας του Ανακτόρου.
Τα μυστικά της κάβας του Τατοΐου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.07.2021
Τα μυστικά της κάβας του Τατοΐου
Υπογραμμίζεται πως το έργο της συντήρησης της κάβας του Τατοΐου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να αποκαλύψει κι άλλους ιστορικούς και οινολογικούς θησαυρούς.
Μάλιστα, κάποια από τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα προς κατανάλωση, παρά τις προβληματικές συνθήκες, στις οποίες εντοπίστηκαν.
Θα εξεταστούν 300 ακόμη κιβώτια για να αξιολογηθεί η κατάσταση των φιαλών.
Μεταξύ των κρασιών που έχουν βρεθεί στη συλλογή, βρίσκονται φιάλες Château Margaux, Château de Vincennes και Château Rothschild, καθώς και συλλεκτικές φιάλες ποτών, όπως η ειδική εμφιάλωση ουίσκι Chivas σε κεραμική φιάλη με αφορμή τον εορτασμό της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.
Τα μυστικά της κάβας του Τατοΐου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.07.2021
Τα μυστικά της κάβας του Τατοΐου
Ακόμη, υπάρχει μία ευρεία συλλογή φιαλών, με ετικέτες από την παραγωγή του ίδιου του κτήματος.
Τα μυστικά της κάβας του Τατοΐου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.07.2021
Τα μυστικά της κάβας του Τατοΐου
Ειδικός σύμβουλος για την εκτίμηση της κάβας του Τατοΐου είναι η οινοποιία ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, και υπεύθυνος από την πλευρά της εταιρείας είναι ο Περικλής Μπαλτάς, επικεφαλής του Ιστορικού της Αρχείου.
Η ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ είναι η πρώτη ελληνική Οινοποιία, Ιδρύθηκε το 1861 και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα.
Τα στελέχη της εταιρείας έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις φιάλες του κτήματος και να τις διαχωρίσουν, ανάλογα με τη σπανιότητα και την κατάστασή τους, σε προϊόντα υψηλής αξίας, λόγω σπανιότητας και οινολογικού ενδιαφέροντος ή κατάλληλα για έκθεση.
Τα μυστικά της κάβας του Τατοΐου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.07.2021
Πηγή: sputniknews.gr