Για τις εξελίξεις της ένταξης της πράσινης ελιάς στο πρόγραμμα του Υπουργείου για τον παγετό μίλησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας στο Xalkidiki Politiki.

Ο κ. Πάνας τόνισε πως ”είχαμε την επίσημη δέσμευση του Υπουργού από το βήμα της Βουλής πως έχει δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα για όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομικών, για να αποζημιωθούν τον Ιούλιο. Όσο αφορά την ελιά Χαλκιδικής, ο Υπουργός ήταν ξεκάθαρος πως δεν θα πάει στα ΚΟΕ – ΠΣΕΑ και θα ενταχθεί στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ”.

«Ήταν προσωπικός στόχος»

”Ήταν και προσωπικός μου στόχος να μην πάει η πράσινη ελιά Χαλκιδικής στα ΚΟΕ – ΠΣΕΑ γιατί είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και λιγότερο αποδοτική. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι. Αυτή τη στιγμή η ελιά Χαλκιδικής έχει μια μεγάλη ζημιά από 60 έως 100% και το ανέφερα στη Βουλή αλλά κατέθεσα και το υπόμνημα των 29 ελαιοκομικών φορέων που στήριζαν τη μη ένταξη της ελιάς στα ΚΟΕ – ΠΣΕΑ και το θετικό είναι πως κάτι τέτοιο ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως θα γίνει. Αναμένω τις εξελίξεις, έχουμε την ενημέρωση από τον Υπουργό και θα παρακολουθώ το θέμα. Αν κάτι τέτοιο δεν προχωρήσει, να ξέρουν οι αγρότες της Χαλκιδικής πως θα προχωρήσω σε παρεμβάσεις γιατί πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα για την οικονομία του νομού”, τόνισε ο κ. Πάνας.

«Αν όλα πάνε καλά η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει προς τον Ιούλιο»

”Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαμε από το βήμα της Βουλής, μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα που θα αποζημιωθούν, οι διαδικασίες αναμένονται τον Ιούλιο. Φυσικά, μέχρι τώρα δεν έχουν έρθει εκτιμητές και πρέπει να γίνει μια σειρά ενεργειών, αν εγκριθεί το αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς το Υπουργείο Οικονομικών. Όλες οι ενέργειες είναι στο χέρι του Υπουργείου και πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις καθώς το αίτημα υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομικών και περιμένουμε την έγκρισή του”, κατέληξε ο Βουλευτής Χαλκιδικής.