Η εκπολιτιστική εταιρία νέων Νικήτης ο ”Σίθων” προκηρύσσει τον 51ο διεθνή κολυμβητικό διάπλου του Τορωναίου κόλπου, στη Νικήτη Χαλκιδικής το Σάββατο 17 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο λαικό φεστιβάλ που διεξάγεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη Χαλκιδική και αποτελεί ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, καθώς συμμετέχουν σε αυτό και ξένοι κολυμβητές.

Ο διάπλους διοργανώνεται κάθε Ιούλιο μήνα από τον Ε.Ε.Ν.Ν ο ”Σίθων” σε συνεργασία με τον δήμο Σιθωνίας ακολουθώντας κάθε φορά λαμπρή τελετή απονομής και άλλων συνδυαστικών εκδηλώσεων.

Ο συγκεκριμένος αγώνας ξεκίνησε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1971 από μια παρέα κολυμβητών της Νικήτης που αποφάσισε να περάσει κολυμπώντας από την Νικήτη στην Κασσάνδρα. Όταν αυτό μαθεύτηκε μαζεύτηκε κόσμος στην ακτή της Κασσάνδρας για να δει με ανυπομονησία τους κολυμβητές να τερματίζουν. Από τότε λοιπόν έως και σήμερα κάθε καλοκαίρι διεξάγεται αυτός ο εντυπωσιακός αγώνας.

Μιλώντας στο ”xalkidiki politiki” η γραμματέας του Ε.Ε.Ν.Ν. ο ”Σίθων”, Φιλιώ Βασιλικού είπε: οι κολυμβητές θα διανύσουν την απόσταση των 26 χλμ. από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας χωρίς την χρήση πτερυγίων ή άλλων βοηθητικών μέσων πλεύσης και συνέχισε λέγοντας ότι: ‘‘η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 8:00 το πρωί του Σαββάτου από το ξενοδοχείο ”Παλλήνη” στην Κασσάνδρα και θα γίνει ο τερματισμός στη Νικήτη.

Όσον αφορά το δικαίωμα συμμετοχής η ίδια ξεκαθάρισε ότι: ”δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα έχουν κολυμβητές από όλο τον κόσμο αρκεί στο παρελθόν να έχουν ολοκληρώσει κολυμβητικό αγώνα τουλάχιστον 5 χλμ”.

Σχετικά με τον αν γίνει κανονικά ο εορτασμός του φετινού διάπλους λόγω της πανδημίας και αν θα βραβευτούν οι αθλητές η κα Βασιλικού δήλωσε ότι: ”λόγω των μέτρων κατά του covid-19 δεν θα είναι δυνατή η εκδήλωση παρουσίασης και απονομής των αθλητών, αλλά θα γίνεται βράβευση αυτών κατευθείαν μετά τον τερματισμό τους στην παραλία της Νικήτης”.

”Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι στο συγκεκριμένο αγώνα όλοι θεωρούνται νικητές και βραβεύονται με ένα στεφάνι ελιάς όπως ακριβώς συνέβαινε στην αρχαιότητα”, υπογράμμισε η ίδια.

Τέλος η γραμματέας του συλλόγου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον σκοπό της εκδήλωσης αυτής, αλλά και στο μήνυμα που περνά στις μέρες μας:” πραγματικά είναι μια προσπάθεια διάδοσης του πραγματικού αθλητισμού  που σκοπό έχει να περάσει το μήνυμα της ιδέας του ”ευ αγωνίζεσθαι”.