Περίπου δέκα χρόνια θα χρειαστούν για τη φυσική αναδάσωση και την επαναφορά της δασικής βλάστησης στα 90 στρέμαματα δάσους που κάηκαν την περασμένη Τρίτη στο Σέιχ Σου. «Το πολύ ένα με δύο χρόνια θα χρειαστούν, ώστε να γίνει η αναχλόαση στην περιοχή», είπε στο makthes.gr o καθηγητής δασικών πυρκαγιών στο ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος. Οπως πρόσθεσε όμως για την συνολική επαναφορά της δασικής βλάστησης, υπολογίζεται πως θα χρειαστεί να περάσουν περίπου δέκα χρόνια από σήμερα.

Η δασική πυρκαγιά που προκλήθηκε πριν δύο μέρες στο δάσος του Σειχ Σου, στην Θεσσαλονίκη μπορεί να ήταν μικρή σε έκταση (σ.σ. 90 στρέμματα κάηκαν), όμως δεν παύει να αφήνει «θύματα» στη φυσικό περιβάλλον.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, ο οποίος εξειδικεύεται στις δασικές πυρκαγιές συμπλήρωσε πως τα είδη των δέντρων που κάηκαν δεν ήταν μόνο Πεύκη. Ωστόσο, υπήρξαν καταστροφές σε αναδασώσεις από κυπαρίσσι και σπάρτα, ένα είδος θάμνου. Βέβαια, η φωτιά δεν είχε καμία σχέση με αυτή του ’97, δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κύριος Δημητρακόπουλος, δίνοντας κι ένα μεγάλο μπράβο στις αρχές που την πρόλαβαν νωρίς και δεν εξαπλώθηκε, προκαλώντας μεγαλύτερες καταστροφές.

Οι έρευνες, σχετικά με τα αίτια της πρόσφατης πυρκαγιάς, στο δάσος του Σέιχ Σου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια