Φούρκα: Παρουσία του Μ. Σχοινά ο εσπερινός στο αναστηλωμένο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων

  Το προφύλαξαν από την κατάρρευση και το παρέδωσαν στους πιστούς εκ νέου το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στη Φούρκα Κασσάνδρας. Η προσπάθεια για την αναστήλωση της μικρής αλλά σημαντικής εκκλησίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία των κατοίκων του οικισμού Πανεπιστημιακών ΑΠΘ, “Παπακυρίτση”, στη Φούρκα, πριν από πέντε χρόνια, όταν άρχισε να καταρρέει το κτίσμα από τη φθορά του χρόνου. Ο Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής Νίκος Καρακώστας «έτρεξε» την όλη προσπάθεια σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και κατάφεραν τελικά το απόγευμα της Κυριακής να τελέσουν τα θυρανοίξια του ναού και τον εσπερινό.

  Το παρών στην τελετή έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία αναγνώρισης της ευρύτερης περιοχής της Κασσάνδρας και της Χαλκιδικής στην ιστορία του γένους κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ιστορία πρέπει να περάσει στα σχολικά βιβλία. «Από τον τόπο αυτό ξεκίνησε το 1821 και εξαπλώθηκε. Πριν από πέντε αιώνες όταν όλη η Κασσάνδρα ήταν μετόχια, οι κάτοικοι είχαν μόνο τις μικρές εκκλησίες να επισκέπτονται. Αργότερα, ο Εμμανουήλ Παπάς έβαλε τη βάση για την επανάσταση των Ελλήνων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοινάς. Ο ίδιος μάλιστα, με εμφανή συγκίνηση, στον χαιρετισμό του μοιράστηκε με τους Κασσανδρινούς τις παιδικές του αναμνήσεις από την περιοχή, εκεί όπου μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε.

  Στην ίδια εκδήλωση παρευρέθηκε και η Μαρία Αντωνίου, διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Όπως δήλωσε, η ιστορία της Κασσάνδρας είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να προωθηθεί μέσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

  Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος έκανε λόγο για τη σημασία ύπαρξης της εκκλησίας στη μνήμη των Αγίων Θεοδώρων. «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους ανέλαβαν να αναστηλώσουν το εκκλησάκι και είναι δική μας υποχρέωση να το διατηρήσουμε ακέραιο», δήλωσε ο κ. Γιώργος.

  Μια νέα προσπάθεια για να γράψουμε την ιστορία του τόπου μας ξεκινά, δήλωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όσους συνετέλεσαν στο έργο αναστήλωσης του ιερού ναού στη Φούρκα.

  Χαιρετισμό κατά την τελετή απηύθυνε η πρόεδρος της Τ.Κ. Φούρκας Αθανασία Καρούτσου, όπως και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ.Μ Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου.

   

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διαχειριστικής επιτροπής του οικισμού, Νίκο Καρακώστα, επόμενοι στόχοι είναι να τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα για να φωτίζεται το βράδυ το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, να αναδειχθεί η βρύση και η ποτίστρα, αλλά και η αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.