Μιλώντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η Υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως βασικό κρίκο των συνολικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού. Το σχέδιο νόμου βασίζεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: την ενίσχυση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, τη θεσμοθέτηση μηχανισμού αξιολόγησης και την ενίσχυση των δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.

Αναφορικά με την αυτονομία σχολικής μονάδας, η κυρία Κεραμέως είπε πως «πάνω από το 80% των αποφάσεων λαμβάνεται σε κεντρικό επίπεδο. Σε άλλες χώρες με αποκεντρωμένη διοίκηση το ποσοστό είναι 35%. Στόχος αποτελεί η απελευθέρωση της δημιουργικής πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις ανάγκες του σχολείου. Ενδεικτικές ρυθμίσεις είναι: ελεύθερη επιλογή βιβλίου (πολλαπλό βιβλίο) ώστε οι εκπαιδευτικοί να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν να διδάξουν. Ολο αυτό το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή βιβλιοθήκη για να κατευθύνουν οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές σε πηγές. Ελευθερία ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών. Σήμερα υπάρχει ένα αναλυτικό πλάνο για το πότε πρέπει να μπαίνουν διαγωνίσματα και πόσες ώρες. Εμείς λέμε ότι οι εκπαιδευτικοί ξέρουν καλύτερα και τους αφήνουμε να αξιολογούν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν τους μαθητές τους».

Για τον μηχανισμό αξιολόγησης των εκπαιδευτικών υπογράμμισε ότι ο χαρακτήρας του είναι βελτιωτικός και όχι τιμωρητικός.

«Κανένα σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν πρώτα δεν αξιολογηθεί. Αν δεν καταγραφούν τα θετικά σημεία και εκείνα που επιδέχονται βελτίωσης» εξήγησε η υπουργός.

Πηγή: real.gr