Η έκτακτη Καταστατική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφάσισε να μην υιοθετήσει την «Ολιστική Μελέτη» των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ανέβαλε την διαδικασία για τις 27 Αυγούστου. Η απόφαση ελήφθη με 62 «ναι» σε σύνολο 66 παρόντων, λευκό ψήφισε η ΕΠΣ Πειραιά και «παρών» είπαν η ΠΑΕ Ολυμπιακός και οι ΕΠΣ Κυκλάδων και Λέσβου.

Η ΓΣ δεν είπε «ναι» στην Ολιστική Μελέτη, καθώς η ΕΠΟ και οι ΕΠΣ διαφωνούν επί συγκεκριμένων διατάξεων της, ενώ στον αθλητικό νόμο υπάρχουν άρθρα που παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Για τον λόγο αυτό πρόεδροι Ενώσεων στράφηκαν κατά του υφυπουργού αθλητισμού Λ. Αυγενάκη. «Ο κύριος υφυπουργός, παρότι ανήκουμε στον ίδιο χώρο, είναι επικίνδυνα άσχετος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Χαλκιδικής Στ. Σαρηγιαννίδης και στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Ν. Τζώρτζογλου: «Εγώ στην Ένωσή μου με πόσα σωματεία θα κάνω κλήρωση πρωταθλήματος; Με όσα μου λέει ο «φωτογράφος» υπουργός (σ.σ. τον αποκάλεσε έτσι λόγω των «φωτογραφικών» διατάξεων του νόμου). Τι θα πω στα σωματεία μου; Αυτή η λαίλαπα ο υπουργός, πότε θα σταματήσει να μας βασανίζει; Πρέπει να πάρει ένα μήνυμα αυτός ο χωριανός μου. Με τον τσαμπουκά του, με πραξικόπημα πήγε να περάσει στην ΕΠΟ πέντε διεθνείς. Και τους ευτέλισε. Η FIFA και η UEFA που είναι σήμερα για να τους πω τα προβλήματά μου;».

Οι διαφωνίες

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Π. Δημητρίου αναφέρθηκε στις διαφωνίες που έχει η ομοσπονδία σε ότι αφορά στην εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ έχει προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρόταση των UEFA/FIFA. Διαφωνούμε σε 4-5 άρθρα που είναι τα εξής:

-Δημιουργία νέων Ενώσεων: Διαφωνούμε με την δημιουργία Ένωσης Διαιτητών.

-Ψήφοι Ενώσεων: Όλες οι Ενώσεις έχουν από μία ψήφο. Οι FIFA/UEFA θέλουν δύο ψήφους για τις νέες Ενώσεις. Πώς είναι δυνατόν να το επιβάλλουν αυτό; Είμαστε πλήρως αντίθετοι. Η Super League 2 προτείνεται να έχει 6 ψήφους. Εμείς λέμε να έχει μία ψήφο όπως όλοι.

-Διοικητικό συμβούλιο ΕΠΟ: Προτείνουν να μειωθούν κατά δύο τα μέλη των Ενώσεων μέσα στο συμβούλιο και να τοποθετηθεί μια γυναίκα και ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών. Εμείς λέμε να συμμετέχει ο πρόεδρος της ΚΕΔ, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Και γυναίκα από το 2024.

-Κανονισμός Διαιτησίας: Εμείς λέμε να εγκρίνεται από την Εκτελεστική. Να έχει λόγο η ομοσπονδία.

-Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου: FIFA/UEFA θέλουν να παίρνει αποφάσεις και να μην δίνει αναφορά στην ομοσπονδία. Εμείς θέλουμε να έχει εισηγητικό χαρακτήρα και τις αποφάσεις να τις παίρνει η ομοσπονδία.

-CEO: Οι προτάσεις και οι αποφάσεις του διευθύνοντα συμβούλου πρέπει να εγκρίνονται από τον πρόεδρο που θα έχει την τελική απόφαση και όχι να διοικεί ο CEO χωρίς να δίνει λογαριασμό.

-Σε περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης μέλους της Ε.Ε., οι FIFA/UEFA θέλουν να μπει μια γυναίκα. Εμείς λέμε να μπει κανονικά μέλος από τους αναπληρωματικούς και να μπει γυναίκα από το 2024.

Επίσης, οι FIFA/UEFA και ο κ. υπουργός μας είπαν ότι θα υπάρξει οικονομικό εμπάργκο αν δεν περάσει η Ολιστική Μελέτη».

Την πρόταση για αναβολή της Γενικής Συνέλευσης κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης, λέγοντας: «Ο κ. υφυπουργός απείλησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με οικονομικό αποκλεισμό. Όταν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι εκείνο που χρηματοδοτεί το κράτος. Δεν μπορούν να μας βάζουν εκβιαστικά διλλήμματα. Ναι, θα γίνουν αλλαγές, αφού όμως πρώτα τακτοποιηθεί ο αθλητικός νόμος. Προτείνουμε να αναβληθεί η σημερινή ψήφιση για τις αλλαγές του καταστατικού».

Πηγή: documentonews.gr