Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια της Αμμοχώστου στην Κύπρο.

Από το μεσημέρι, οπότε έγιναν οι εξαγγελίες Ερντογάν από τη «νεκρή» ζώνη των Βαρωσίων, έχει προκύψει μπαράζ αντιδράσεων διεθνώς, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να κατακρίνει τις εξαγγελίες, λέγοντας πως «δεν συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Επίσης, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για «απαράδεκτη» απόφαση και διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. παραμένει πιστή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε επικοινωνία προκειμένου να συντονίσουν τις διπλωματικές ενέργειές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις από τη Λευκωσία.

Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Στα ψηφίσματα του ΟΗΕ επικεντρώνεται και η Ρωσία, όπως ανέφερε τηλεφωνικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εξάλλου, σήμερα συνεδριάζει στην Κύπρο το Εθνικό Συμβούλιο, στον απόηχο των εξελίξεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες όπως:

  1. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.
  2. Ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
  3. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις νέες εξαγγελίες τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  4. Ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.