Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Παράλληλα, επεσήμανε τον αυξημένη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει η μετάλλαξη Δέλτα φέρνοντας νέα δεδομένα στην υπόθεση κανονικότητα.

«Μέσα σε μια εβδομάδα ενώ είχαμε ξεκινήσει με 3 – 4 περιστατικά κορονοϊού το βραδύ της Πέμπτης στη γενική του τελευταίου νοσοκομείου είχαμε 25 εισαγωγές συν 3 επιπλέον, που σημαίνει ότι ξεκινάμε και ανοίγουμε πάλι επιπλέον κλίνες COVID στα νοσοκομεία με ηλικίες από 25 μέχρι 90» εξήγησε.

«Το 70% (στα νοσοκομεία) είναι ανεμβολίαστοι, το 30% εμβολιασμένοι με μια δόση» τόνισε η γιατρός. Διευκρίνισε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων με δυο δόσεις είναι πολύ μικρό και δεν νοσηλεύονται, έχουν μόνο συμπτώματα και παίρνουν εξιτήριο. «Αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια. Η κάλυψη των εμβολίων για τη νόσο είναι το ίδιο περίπου στα περισσότερα εμβόλια» επισήμανε.

«Πρέπει να εμβολιαστούν, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι μεγάλοι, δε θα γλιτώσουν τις ΜΕΘ» ήταν η έκκλησή της κ. Παγώνη.

«Από το φθινόπωρο ο καιρός θα είναι υπέρ της νόσου»

«Δεν μπορούμε να παίζουμε, από το φθινόπωρο και μετά ο καιρός αλλάζει και είναι υπέρ της νόσου τα πράγματα, είναι δύσκολα ήδη από Ιούλιο έχει αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ φανταστείτε τι έχει να γίνει Σεπτέμβριο… Παρακαλούμε, δεν κουνάμε το δάχτυλο, εμβολιαστείτε για να υπάρξει κανονικότητα».

Όπως εξήγησε, «να μη φοβόμαστε τα εμβόλια, είναι 1 στο εκατ. οι παρενέργειες. Μπροστά στις επιπλοκές της νόσου στα όργανα του σώματος μας δεν συζητάμε καν (πνεύμονες, εγκέφαλος, καρδιά νεφροί)».

«Στις μεταλλάξεις και ειδικά στη Δέλτα, δεν υπάρχουν ηλικίες, ιδιαιτέρα στα νεαρά άτομα. Πολύ σωστό που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί 15 – 17, έπρεπε να ξεκινήσουμε με 12 – 17. Όλα τα δεδομένα από ΗΠΑ και ΕΕ μας δείχνουν την ασφάλεια των εμβολίων. Η νέα μετάλλαξη θα εξαρτηθεί από την κίνηση που θα υπάρχει».

Πηγή: ethnos.gr