Καινοτομεί φέτος το Φεστιβάλ Πολυγύρου και παρουσιάζει για πρώτη φορά τη συνάντηση αρχαιολογικών Ταινιών Χαλκιδικής στον χώρο του Μουσείου Πολυγύρου. Με μεγάλη ικανοποίηση ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Χρήστος Βορδός καλωσόρισε τον κόσμο στο Μουσείο της Πρωτεύουσας λέγοντας ότι κάθε κυοφορία είναι δύσκολη, φέρνει όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. “Έτσι κι εμείς δεχόμαστε με χαρά την ποινή της δεκαετούς κυήσεως και υποδεχόμαστε τον κόσμο στον χώρο μας σήμερα”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του στον χαιρετισμό του ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής Γιώργος Σκιαδαρέσης ευχαρίστησε τους Φίλους του Μουσείου Πολυγύρου για τη συνδρομή τους στη λειτουργία του χώρου, αλλά και τους συναδέλφους του που συντέλεσαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ με την παροχή των ταινιών. Μάλιστα αναφέρθηκε ονομαστικά σε πολλά άτομα που συμβάλλουν όλο αυτό το διάστημα για την εύρυθμη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς που όπως τόνισε με έμφαση δεν θα μπορούσε να χάσει την ταινία για τον Αριστοτέλη που αφορά την ίδια την ιστορία του τόπου μας. “Κακοποιήσαμε δυστυχώς την περιοχή του Αριστοτέλη με λύματα και απόβλητα μεταλλευτικά κάτι στο οποίο ζητώ να μπει ένα τέλος”, είπε με νόημα ο βουλευτής.

Την ελπίδα ότι ανάλογες εκδηλώσεις για την ανάδειξη του στοιχείου της αρχαιότητας του τόπου, που είναι η βαρύτερη βιομηχανία μας, εξέφρασε ο Νίκος Τάσιος πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Πολυγύρου. Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, επεσήμανε ότι τουρισμός χωρίς ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν υπάρχει.

Στον τρόπο καταγραφής της επιστημονικής έρευνας μέσω κινηματογράφησης μιας ανασκαφής που γίνεται εδώ και 100 χρόνια, ενώ παράλληλα αποτελεί και εργαλείο επιστημονικής τεκμηρίωσης, αναφέρθηκε η κα. Ελένη Στούμπου Κατσιαμούρη που είναι αρχαιολόγος και σκηνοθέτρια η ίδια.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια για την προβολή των αρχαιολογικών ταινιών υπογράφει η αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, ενώ για το πρόγραμμα συνεργάστηκαν η αρχιτέκτονας Βαλεντίνη Αδάμου και η αρχαιολόγος Δήμητρα Ακτσελή. Η Συνάντηση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και με την υποστήριξη του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, της Εταιρείας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.