Στις 26 Ιουλίου η εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της οσιομάρτυρος, που η λαϊκή παράδοση θεωρεί ότι θεραπεύει τα μάτια.

Αγία Παρασκευή Κασσάνδρας

Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στο χωριό που φέρει το όνομα της Αγίας κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις και γίνεται πανηγυρική θεία λειτουργία για χάρη της μεγαλομάρτυρος.

Το χωριό που έχει προστάτιδα του την ομώνυμη Αγία προς τιμήν της οποίας υπάρχει ο μικρός μεταβυζαντινός ναός, βρίσκεται χαμηλά και βόρεια από το Πευκοχώρι σκαρφαλώνοντας ένα καταπράσινο λόφο.

Λέγεται πως η εκκλησία με την πλούσια ιστορική παράδοση καταστράφηκε τρείς φορές πριν και κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Οι κάτοικοι του χωριού τιμάνε κάθε χρόνο την μνήμη της Αγίας με τις πρέπουσες τιμές και με όλη την ευλάβεια και τον μεγαλοπρεπισμό που της αρμόζει.

Με προεδρικό διάταγμα το χωριό έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ492Δ/1987) λόγω της Κασσανδρινής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, με τα πετρόκτιστα σπίτια, τα στενά δρομάκια και την εναρμόνισή της με το φυσικό περιβάλλον.

Η ιστορία της Αγίας Παρασκευής

Γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης και πατέρας της, ήταν ο Αγαθόνικος που ήταν πλούσιος και Χριστιανός. Το όνομα της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής.

Ο τότε αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί την θρησκεία της με διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγήθηκε σε βασανιστήριο.

Για να την θανατώσουν την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή.

Ο αυτοκράτορας αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει και τυφλώθηκε από τον ατμό.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο και ο αυτοκράτορας, την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της.

Ο επόμενος αυτοκράτορας την ξανά συνέλαβε και δυστυχώς την αποκεφάλισαν.

Γιατί η Αγία Παρασκευή θεωρείται προστάτιδα των ματιών;

Σύμφωνα με τον βίο της Αγίας ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν αυτό της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Της τοποθέτησαν δηλαδή στο κεφάλι μια περικεφαλαία την οποία προηγουμένως είχαν πυρακτώσει. Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα βασανιστήρια εκείνης της εποχής που είχε σαν αποτέλεσμα αργό και βασανιστικό θάνατο. Σύμφωνα με τους βιογράφους της, η Παρασκευή δεν έπαθε το παραμικρό. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Γι αυτό και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της Αγίας σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς, είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.