Η Πυροσβεστική της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ στη Φλόριντα ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το τέλος της έρευνας για πτώματα κι ανθρώπινα υπολείμματα στα συντρίμμια δωδεκαώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε την 24η Ιουνίου στη Φλόριντα παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον 97 ενοίκους της.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένα από τα θύματα της καταστροφής συνεχίζει να αγνοείται.

Η αστυνομία της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ θα συνεχίσει να ψάχνει στα συντρίμμια για ανθρώπινα υπολείμματα και προσωπικά αντικείμενα για ένα διάστημα, αναφέρει δελτίο Τύπου των τοπικών αρχών.

Η επιχείρηση της πυροσβεστικής, που διεξαγόταν 24 ώρες το 24ωρο στα συντρίμμια της πολυκατοικίας, της λεγόμενης Champlain Towers South, ολοκληρώθηκε τέσσερις εβδομάδες και μια μέρα μετά την κατάρρευση του κτίσματος, που είχε ανεγερθεί μπροστά στη θάλασσα πριν από 40 χρόνια, περί τη μιάμιση τη νύχτα, ενώ οι περισσότεροι ένοικοί του κοιμούνταν.

«Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας ανάκτησης έγινε ολοένα δυσκολότερο να αναγνωριστούν τα θύματα και βασιζόμαστε κυρίως στη δουλειά της ιατροδικαστικής υπηρεσίας», σημείωσε η δήμαρχος της κομητείας, η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η κυρία Λιβάιν Κάβα εξήρε τα μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης, που χαρακτήρισε «αληθινούς υπερήρωες».

Πέρα από έναν έφηβο αμέσως μετά την τραγωδία, κανένας από τους ενοίκους της πολυκατοικίας δεν ανασύρθηκε ζωντανός. Οι αρχές εντέλει παραδέχθηκαν την 7η Ιουλίου πως είχαν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών της κομητείας, ο επιβεβαιωμένος απολογισμός των θυμάτων της τραγωδίας ανέρχεται πλέον σε 97 νεκρούς· πρόκειται για 96 θύματα τα πτώματα των οποίων ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια και ένα ακόμη θύμα που πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

«Πιστεύουμε ότι απομένει άλλο ένα θύμα που αγνοείται», κατά το κείμενο.

Δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί τα αίτια της καταστροφής. Έκθεση του 2018 έκανε λόγο για δομικά προβλήματα στο κτίριο. Διενεργούνται διάφορες έρευνες, που αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Η τραγωδία, η χειρότερη καταστροφή του είδους στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ώθησε τις αρχές στη νότια Φλόριντα να αρχίσουν να εξετάζουν διάφορες πολυκατοικίες για να εντοπίσουν αν υπάρχουν άλλα κτίρια επικίνδυνα για τους κατοίκους τους.