Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία παρατηρείται στη χώρα μας και τα παιδιά αποτελούν πηγή διασποράς, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid 19, ενημερώνοντας παράλληλα, για την απόφαση υπέρ του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12-15 ετών από τις 30 Ιουλίου.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών για την προστασία της παιδικής ηλικίας, την απρόσκοπτη διαδικασία της εκπαίδευσης στα σχολεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου», είπε χαρακτηριστικά.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογική δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna στα παιδιά
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί για τον εμβολιαμσό των παιδιών, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είπε ότι οι ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδότιδας στα παιδιά είναι σπάνια- στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna (Spikevax) έχουν λάβει έγκριση από τον EMA για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στην Ευρώπη των 27 και είναι ασφαλή και ανοσογόνα.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, η διάρκεια και το σχήμα της εφαρμογής του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας.

Δείτε live την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά, ωστόσο υπάρχουν πλέον και νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά, εβδομάδες μετά τη νόσησή τους.

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν πολύ πιο αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικα παιδιά και εφήβους.

Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία. Αυτό το γεγονός εμποδίζει την εκπαιδευτική διά ζώσης διαδικασία.

Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μετάλλαξεις και κατά συνέπεια σε μείωση της αποτελεσματικότητας.

Πηγή:cnn.gr