Ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα έρθει στη βουλή με νομοθετική διάταξη είναι το όπλο που έχει ο ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ κατόπιν ενεργειών του Υφυπουργού κ. Λιβανού για αποζημιώσεις ελαιοκαλλιεργητών που επλήγησαν τους τελευταίους μήνες. Αυτό ανακοίνωσε από τον Πολύγυρο σήμερα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, καλεσμένος στο νομό του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βαγιωνά. «Η προοπτική είναι, οι αποζημιώσεις αυτές να ικανοποιούν το κοινό αίσθημα, να στηρίζουν την αγροτική οικονομία και τα σπίτια των αγροτών μας», τόνισε ο ίδιος. Επανέλαβε δε ότι προηγήθηκε στη Χαλκιδική με όλους μια ειλικρινή συζήτηση ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε πραγματική βάση.

Ο βουλευτής Γ. Βαγιωνάς μίλησε για το πρόβλημα μειωμένης παραγωγής γενικά από τις χώρες που τροφοδοτούν όλη την Ευρώπη με προϊόντα γης και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός ταμείου κοινού που θα αποζημιώνει τις ακαρπίες. «Μόνο αποζημιώσεις από ευρωπαϊκά χρήματα μπορούν να τονώσουν την αγροτιά, τον πρωτογενή τομέα χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να ζήσει κανένας λαός. Έχει συναινέσει η Γαλλία και η Ιταλία ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στις γεωργικές καλλιέργειες», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο ήταν πάγιο αίτημα 29 Σωματείων αγροτών να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ώστε να συζητηθεί το θέμα της ακαρπίας της ελιάς. Ο ίδιος χαρακτήρισε μεγάλες τις καταστροφές ως και ολικές σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής με έναν μέσο όρο στο 65 τοις εκατό. «Το μεγάλο θέμα είναι θα ακουστεί στην Ευρώπη η φωνή Ιταλίας. Ελλάδας και άλλων χωρών ώστε να εγκριθούν αποζημιώσεις   που αφορούν ακαρπία. Αν γίνει η αρχή για την ίδρυση ενός ταμείου, τότε θα έχουμε μπει σε έναν καλό δρόμο για να μπορούν οι αγρότες να έχουν μέλλον», σημείωσε ο κ. Γιώργος.

Η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου περιέγραψε επίσης την κατάσταση με μελανά χρώματα κάνοντας λόγο για αποζημιώσεις; 600 ευρώ στο στρέμμα με το 30 τοις εκατό αυτών να αφορά τα εργατικά. «Οι υποσχέσεις που πήραμε δρομολογούν ένα σύνολο ενεργειών. Οι προεκτιμήσεις έχουν γίνει αλλά θα ακολουθήσει περιοδεία σε κάθε χωριό της Χαλκιδικής ώστε να υποστηριχθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα αποζημίωσης.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Στέλιος Χούτας επανέλαβε αυτό που ισχύει χρόνια τώρα στο νομό, ότι η παραγωγή της Ελιάς στηρίζει μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων προκαλώντας ένα ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων όταν σημειώνονται προβλήματα.

Ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής είχε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και κατά την επίσκεψή του στο γραφείο του δημάρχου Πολυγύρου Αστέριου Ζωγράφου. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πολυγύρου, ο πρωτογενής τομέας της Χαλκιδικής έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας και επιδεικνύει έντονη εξαγωγική δυναμική. «Για όλα τα σοβαρά θέματα που πρέπει να λυθούν εμπιστευόμαστε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ότι θα ξεπεράσει τα κυβερνητικά όρια και τις δικές του δυνάμεις ώστε να επιλυθούν προβλήματα που αφορούν αποζημιώσεις και άλλα νομικά κωλύματα προς όφελος του αγροτικού μας κόσμου», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ζωγράφος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, είπε, οι όποιες αποφάσεις δεν εναπόκεινται αποκλειστικά στον ΕΛΓΑ που ούτως ή άλλως έχει έναν αυστηρό κανονισμό, ούτε όμως και στο ΥΠΑΑΤ που λόγω ελέγχων από την Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ελάχιστα περιθώρια πρωτοβουλιών στις αποφάσεις που αφορούν αποζημιώσεις.