Σαφώς καλύτερα από την περσινή, καταστροφική χρονιά, κινείται μέχρι στιγμής ο τουρισμός, αλλά προφανώς απέχει παρασάγγες από το 2019. Την εβδομάδα που πέρασε άνοιξε και η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, μία από τις δύο κύριες αγορές για το ελληνικό τουρισμό, ενώ η έτερη, η Γερμανία, κινείται σε μέτρια επίπεδα. Πλέον οι προσδοκίες μετατίθενται για τον Αύγουστο, και αναλόγως επιδημιολογικών δεδομένων για τον Σεπτέμβριο, ιδανικά και τον Οκτώβριο.

«Πάμε πολύ καλύτερα από το 2020. Συνολικά η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας κυμαίνεται στο 55%-65% και οι αεροπορικές αφίξεις από 600.000 πέρσι έφτασαν φέτος τα 2,3 εκατομμύρια» σημειώνει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Η αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου «άνοιξε» στις 19 Ιουλίου, με ελλείπεις αφίξεις και όχι σε όλη τη χώρα. Στο τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν να έρχονται τουρίστες που έκλεισαν με τους μεγάλους tour operators TUI και Jet2, ενώ από τον Αύγουστο θα αρχίσει να φαίνεται κινητικότητα πανελλαδικά, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο. Από την άλλη, κύρια αγορά για την Ελλάδα, τη γερμανική η κίνηση είναι μέτρια, με εξαίρεση προορισμούς όπως το Ηράκλειο και η Κως.

Στη Βόρεια Ελλάδα, «πρωταγωνιστές» της φετινής σεζόν είναι οι Βαλκάνιοι, με τους Ρουμάνους μάλιστα να ξεπερνούν σε αριθμό τους Σέρβους, που παραδοσιακά ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα τουριστών από τα Βαλκάνια.

«Είναι κομβικό για την Ελλάδα να μείνουμε ασφαλείς, με αυστηρή τήρηση των μέτρων να παραμείνουμε έστω και στο κίτρινο. Αν υπάρχει ηρεμία θα δουλέψει ο τουρισμός τον Σεπτέμβριο, ίσως και τον Οκτώβριο».

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια