Τον νικητή του πρώτου βραβείου του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης επέλεξαν ομόφωνα και μετά από τριήμερη συνεδρίασή τους τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, που βρίσκονταν στην πόλη από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου για τον σκοπό αυτό. Η σχεδιαστική πρόταση που επελέγη είναι της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα).

Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στις εξής ομάδες: Το δεύτερο βραβείο στην ομάδα των Lina Ghotmeh Architecture (Γαλλία), Vogt Paysage + Urbanisme (Γαλλία), LAN (Γαλλία), LOT (Ελλάδα), Tractebel Engineering (Γαλλία), Systematica (Ιταλία) και το τρίτο βραβείο στην ομάδα των UNStudio (Ολλανδία), Schema4 (Ελλάδα), OKRA Landschapsarchitecten (Ολλανδία). Μάλιστα, η Κριτική Επιτροπή μετά το πέρας της διαδικασίας δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποικιλομορφία των ιδεών και των σχεδιαστικών φιλοσοφιών των προτάσεων που υπεβλήθησαν, αλλά και από το υψηλό επίπεδο που τις χαρακτήριζε.

Τα «νησιά» του Εκθεσιακού  και Συνεδριακού Κέντρου Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες – οπτικές και κίνησης- με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτιρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα. Μοιάζοντας με «νησιά» που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου, οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών. Την ίδια στιγμή, ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα. Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με εκπληκτική θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.α., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων. Το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτίρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Η χωροθέτηση των κτιρίων μάλιστα σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου.

Στο πορτφόλιο των έργων των Sauerbruch Hutton, του επικεφαλής αρχιτεκτονικού γραφείου της νικήτριας ομάδας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Experimenta, Science Center (Heilbronn, 2019) και το M9 Museum Quarter (Venice Mestre, 2018). Η χαρά της διαχείρισης του χώρου και των υλικών με τρόπο ώστε να διεγείρονται οι αισθήσεις, η περιέργεια για την τεχνική και χωρική καινοτομία και η υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων κάθε είδους βρίσκονται στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής πρακτικής των Sauerbruch Hutton, τα έργα των οποίων έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελλοντικών χρηστών και των μελλοντικών γενιών, αλλά και τη συμβολή στην επιτυχία της εκάστοτε πόλης και της δημόσιας ζωής. Και οι 15 σχεδιαστικές προτάσεις που πέρασαν στο τελικό στάδιο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού -εκ των οποίων επελέγησαν οι τρεις- θα εκτεθούν στους χώρους του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου κατά τη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ, οπότε και θα απονεμηθούν τα τρία βραβεία σε ειδική τελετή. Μετά την ολοκλήρωση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, η ΔΕΘ-Helexpo θα προχωρήσει με τον νικητή του πρώτου βραβείου σε περαιτέρω μελέτες για την τεχνική ωρίμανση της πρότασης.

Ποια είναι η Ελενα Σταυροπούλου H Ελενα Σταυροπούλου διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Αθήνα από το  1999. Το 2014 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Stavropoulou Architects, αφού υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του  γραφείου 2s-architects. στο διάστημα 2003-2013. Εργάστηκε ως ανεξάρτητη αρχιτέκτονας στο διάστημα 1999 – 2003, ενώ εργαζόταν στο  γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη από το 1997 έως το 1999. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού της Architectural Association στο Λονδίνο (1997). Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ (1994)  και  Νομική στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ (1989).

Για την Ελενα  Σταυροπούλου η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αποτελεί θεμελιώδες τρόπο προσέγγισης του κάθε κτιριολογικού προγράμματος. Στόχος είναι η δημιουργία μίας ισορροπημένης σχέσης με το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον του έργου,  και η  εξασφάλιση των  συνθηκών άνεσης για το χρήστη, η βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση ενέργειας. Θεωρώντας ότι η διαδικασία του σχεδιασμού διαρκώς εξελίσσεται από την αρχική ιδέα μέχρι τις λεπτομέρειες της υλοποίησης, διατηρεί πάντοτε το συντονιστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της μελέτης και της κατασκευής ώστε, σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους ακουστικής, φωτισμού και αρχιτεκτονικής τοπίου, να εξασφαλιστεί η  ολοκληρωμένη προσέγγιση κάθε έργου. Το γραφείο δραστηριοποιείται στη  μελέτη ιδιωτικών κατοικιών,  ξενοδοχείων και εμπορικών χώρων, στην ανακαίνιση και διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, στο σχεδιασμό βιομηχανικών επισκέψιμων κτιρίων,  στη μελέτη  εκθεσιακών περιπτέρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στο σχεδιασμό  επίπλων και χρηστικών αντικειμένων. Το αρχιτεκτονικό έργο της έχει δημοσιευτεί σε διεθνείς και ελληνικές περιοδικές εκδόσεις, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς, τόσο με μελέτες, όσο και με υλοποιημένα έργα.

Sauerbruch Hutton: Από το Βερολίνο με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής Το Sauerbruch Hutton είναι ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό γραφείο που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1989 και εδρεύει στο Βερολίνο της Γερμανίας. Στο πορτφόλιο των έργων των Sauerbruch Hutton, του επικεφαλής αρχιτεκτονικού γραφείου της νικήτριας ομάδας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Experimenta, Science Center (Heilbronn, 2019) και το M9 Museum Quarter (Venice Mestre, 2018). Εργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Sauerbruch Hutton. Η χαρά της διαχείρισης του χώρου και των υλικών με τρόπο ώστε να διεγείρονται οι αισθήσεις, η περιέργεια για την τεχνική και χωρική καινοτομία και η υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων κάθε είδους βρίσκονται στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής πρακτικής των Sauerbruch Hutton, τα έργα των οποίων έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελλοντικών χρηστών και των μελλοντικών γενιών, αλλά και τη συμβολή στην επιτυχία της εκάστοτε πόλης και της δημόσιας ζωής. Gustafson Porter + Bowman: Από το Λονδίνο με έργα σε όλη την Ευρώπη To Gustafson Porter + Bowman είναι ένα γραφείο που ιδρύθηκε το 1997 στο Λονδίνο. Τα συναρπαστικά και ποικίλα έργα του περιλαμβάνουν το Diana, το Princess of Wales Memorial στο Hyde Park (Λονδίνο, 2004), το Cultuurpark Westergasfabriek (Άμστερνταμ, 2006), την Πλατεία της Παλιάς Αγοράς (Nottingham, 2007), το Parque Central (Βαλένθια, 2019) και άλλα.

Πηγή: parallaximag.gr