Όπως είναι γνωστό, από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το Άγιο Όρος τον Απρίλιο του 2020, καταστράφηκε το οδόστρωμα της οδού Καρυών-Δάφνης σε τρία σημεία.

Ο δρόμος υπέστη κατολισθήσεις μήκους περίπου 100 μέτρων η καθεμία. Ενάμιση χρόνο μετά και παρότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αποκατάσταση των καταστροφών, το έργο όχι μόνο δεν έχει ακόμη αρχίσει από την Περιφέρεια, αλλά και δεν φαίνεται να ξεκινά μέσα στο 2021!

Ενώ είχε γίνει πρόσφατα διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου από εργολαβικές εταιρείες, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε για… τυπικούς λόγους, με αποτέλεσμα μία νέα μεγάλη καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών.

Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται η ταλαιπωρία των μοναχών και λαϊκών, οι οποίοι στην φάση αυτήν χρησιμοποιούν μία στενή παράκαμψη που διέρχεται από την περιοχή της Μονής Κουτλουμουσίου. Αλλά η παράκαμψη αυτή είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί από τα δύο μεγάλα λεωφορεία, που εκτελούν τα δρομολόγια Καρυές-Δάφνη, ενώ πρόβλημα παρουσιάζει η χρήση της και από μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα.

Ενώ λοιπόν το Άγιο Όρος κηρύχθηκε το 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με σκοπό να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα αποκατάστασης και έχουν ολοκληρωθεί κάποια από αυτά, αυτήν την στιγμή παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν έχουν αρχίσει τα δύο πιο σημαντικά από αυτά, το έργο της αποκατάστασης των κατολισθήσεων, καθώς και της αποκατάστασης των ζημιών σε κελλιά που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.