Μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να αισθάνεται ο γράφων και να θεωρή ως ιδιαίτερη ευλογία του Κυρίου την πάνσεπτη εντολή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ να Τον εκπροσωπήση στην Εξόδιο Ακολουθία του προς Κύριον εκδημήσαντος Μητροπολίτου Κινσάσας κυρού Νικηφόρου, η οποία ετελέσθη στον γεραρό Άθωνα χθές Παρασκευή και μάλιστα στην Καλύβη των Αρχαγγέλων της Μικράς Αγίας Άννης, της οποίας κτήτωρ ήταν ο αείμνηστος και στην οποία πλέον κατέλιπε Γέροντα τον κατά σάρκα αδελφό του, Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Νεκτάριο (Κωνσταντίνου).

Η ευλογημένη αγιορείτικη θάλασσα, οι πέτρες του Άθωνος και των πουλιών τα κελαηδίσματα συμμετείχαν ομοθυμαδόν στις δεήσεις Κληρικών και Μοναχών και ευλογημένου Λαού χθές το μεσημέρι, σαν ο γράφων, μαζί με τον λαμπρό Μητροπολίτη Κανάγκας κ. ΘΕΟΔΟΣΙΟ, εκπρόσωπο της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ψέλλισαν την Εξόδιο Ακολουθία για Μοναχούς του κυρού Νικηφόρου.

Τα σεμνομεγαλόπρεπα κτίρια της Καλύβης δάκρυσαν, ακολουθώντας τον κατ’ άνθρωπο θρήνο των δύο παρόντων αδελφών του κατά σάρκα π. Νεκταρίου Μικραγιαννανίτου και κ. Βασιλείου Κωνσταντίνου.

Στην προσλαλιά του ο γράφων μετέφερε τα συλλυπητήρια της Κορυφής της Ορθοδοξίας και τόλμησε με λίγα λόγια να πλέξη τον αείφωτο στέφανο του Κοιμηθέντος. Τον χαρακτήρισε υπόδειγμα Μοναχού, υπόδειγμα Αγιορείτου, υπόδειγμα Διδασκάλου, υπόδειγμα Ιεραποστόλου και υπόδειγμα Ορθοδόξου Επισκόπου.

Και το άξιζε: Γιατί το 1971 εκάρη Μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων και την τίμησε!

Το 1977 εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος και το τίμησε!

Διωρίσθη καθηγητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και το 1988 ανεδείχθη, προτάσει της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, Σχολάρχης Αυτής και την τίμησε!

Το 1978 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον άγιο Ροδοστόλου κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ και προεχειρίσθη Αρχιμανδρίτης από τον άγιο Ιερισσού κυρό ΝΙΚΟΔΗΜΟ και τίμησε το ράσο!

Το 1997 κληθείς από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ, ωργάνωσε το Α’ Εκκλησιαστικό Λύκειο στο Αργυρόκαστρο και τίμησε και λάμπρυνε τη θέση αυτή!  Από το 2006 μετείχε στην διοίκηση του ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ, όπου και διδάσκει και το τίμησε!

Το 2010 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’ τον επιλέγει Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής,την οποία αργότερα τη μετονομάζει Μητρόπολη Κινσάσας. Και την τίμησε και την λάμπρυνε!

Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. συνεργάζεται με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταρτίση τα στελέχη της Επαρχίας του, δηλαδή, τους μελλοντικούς του Ιερείς.

Πρωτοστάτησε στη ίδρυση και τη διοίκηση του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ, το οποίο εκόσμησε με την παχυλή σοφία και πνευματικότητά του και το τίμησε!

Να γιατί οι Αγιορείτες καυχώνται για τον συμμοναστή τους και τον αποκαλούν τίμιο λίθο του Άθωνα και να γιατί τα πνευματικά του παιδιά τον αποκαλούν το Διαμάντι της Αφρικής!

Και κατέληξε ο γράφων:” Οι άγιοι Πατέρες διδάσκουν πως ο Χριστιανός οφείλει ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΜΕΘΗΛΙΚΙΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΦΘΑΣΑΙ! Να φθάση, δηλαδή, σε όλες τις πνευματικές αναβάσεις του Κυρίου μας! Σ’ αυτές τις πνευματικές αναβάσεις ανακαλύπτουμε το Αθωνικό Διαμάντι της Αφρικής, τον κυρό Νικηφόρο!”

Κατόπιν το εγκώμιο του συνεπισκόπου του έπλεξε ο διατελέσας  Πρωτοσύγκελλός του Σεβ. Μητροπολίτης Κανάγκας κ.κ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, ο προσωπικός φίλος του γράφοντος και της Εκκλησίας των Πατρών το  καύχημα.

Δάκρυσαν οι πάντες με το θεσπέσιο μήνυμα του αγίου Κανάγκας και τα συλλυπητήρια που μετέφερε του Ιεραποστόλου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. ΘΕΟΔΟΡΟΥ στην ομήγυρη.

Μετά την αγκάλη της άνοιξε η Αθωνική Γή… για να δεχθή τον Ασκητή – Ιεραπόστολο του Θρόνου του Αγίου Μάρκου…

romfea.gr