Η επιστημονική και η πολιτική σκέψη του αρχαίου Μακεδόνα φιλόσοφου Αριστοτέλη αποτέλεσαν το έναυσμα αλλά και το πεδίο «συνάντησης» προσκεκλημένων κυβερνητικών στελεχών, διπλωματών και αυτοδιοικητικών αξιωματούχων από επιλεγμένες βαλκανικές χώρες, στο Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας, το οποίο οργάνωσε για 2η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Αριστοτέλη, με τη σύμπραξη της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, χθες Σάββατο 31 Ιουλίου, στην Αγορά των Αρχαίων Σταγείρων.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα παρουσιάστηκε ο ολοκληρωμένος και χαρτογραφημένος «Αριστοτελικός Περίπατος» από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη κ. Νίκο Αυγερινό. Παράλληλα παρουσιάστηκε και η νέα εφαρμογή  με στόχο την ανάδειξη και την ενίσχυση του Αριστοτελικού Περιπάτου, με τους περιπατητές να ακούν μέσω της τεχνολογίας τον μεγάλο φιλόσοφο να τους αναλύει τη φιλοσοφία του.

Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον γενέθλιο χώρο του Αριστοτέλη, από τον αρχαιολόγο Κώστα Παπαστάθη και να γνωρίσουν το βοτανικό άρωμα που δημιουργήθηκε με άνθη και βότανα του Αριστοτελικού Όρους.

Στο φόρουμ το παρών έδωσαν η υφυπουργός τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Rosen Plevneliev, ο δήμαρχος του Τσάρεβο, Georgi Lapchev, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, Γεράσιμος Γερολιόλιος και άλλοι εκπρόσωποι Δημάρχων από την Κεντρική Μακεδονία. Γίνεται αντιληπτό πως λόγω των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, οι προσκλήσεις ήταν περιορισμένες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η περιφερειακή σύμβουλος Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ιωάννης Κουφίδης, αλλά και άλλοι τοπικοί φορείς. Ακόμα, παρευρέθηκε και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πλοϊέστι της Ρουμανίας, ενώ χαιρετισμό έστειλε δια αντιπροσώπου ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Γαβριήλ Ντράγκο Ζησόπουλος και βουλευτής του ρουμανικού κοινοβουλίου και τόνισε ότι θα βρίσκεται τον Σεπτέμβριο στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στον Αριστοτέλη για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνική παλιγγενεσία, αφού εκεί ξεκίνησε η πρώτη επαναστατική δράση των Ελλήνων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Από το βήμα του 2ου Διαβαλκανικού forum, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Ζαχαράκη, έκανε λόγο για την ”ανάγκη διαφύλαξης αυτής της επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών κρατών περισσότερο από ποτέ, ενώ χαιρέτησε την πρωτοβουλία για την διεξαγωγή του forum”.

 Πολυδιάστατη αξιοποίηση του Forum

”Είδαμε μια πολυδιάστατη αξιοποίηση του forum. Ο κόσμος έμαθε πράγματα που δεν ήξερε, όπως αξίες και αρχές ως προς την ιδιότητα του πολίτη. Βρεθήκαμε σε έναν υπέροχο χώρο που διαμορφώθηκε και συνέχεια διαμορφώνεται, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Το forum μας δίνει απαντήσεις για τη διαβαλκανική συνεργασία λαών που παλιότερα μπορεί να ήταν και απέναντι. Το forum ήταν μια αρχή και πιστεύουμε σε ακόμη πιο δυνατή συνέχεια”, τόνισε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Εξαιρετική η διοργάνωση

”Και η πρώτη συνεδρίαση το πρωί στο Άλσος του Αριστοτέλη, που μιλήσαμε για τον Αριστοτελικό περίπατο για τις εφαρμογές που θα συνοδεύουν τους περιπατητές μας, για το νέο βοτανικό άρωμα από το Αριστοτελικό Όρος αλλά και το βράδυ που μιλήσαμε πιο φιλοσοφικά για τα Αρχαία Στάγειρα και την Ιδανική Πολιτεία του Αριστοτέλη και την επιρροή της, αλλά και η παρουσία του κόσμου, ήταν ικανοποιητική. Άνθρωποι από τα Βαλκάνια, φορείς, Δήμαρχοι από την Κεντρική Μακεδονία μας τίμησαν με την παρουσία τους και λάμπρυναν την εκδήλωση”, τόνισε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Σημαντικό βήμα προσέγγισης συνεργασίας 

”Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα διαλόγου προσέγγισης συνεργασίας και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής και πρέπει να στηριχθεί και να γίνει θεσμός. Μακάρι του χρόνου να είναι διαφορετικές οι συνθήκες και να έχουμε περισσότερες συμμετοχές”, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τουρισμός και Πολιτισμός είναι έννοιες που πάνε μαζί

”Συγκρατούμε τη συνέργεια μεταξύ άλλων δήμων των Βαλκανίων, άλλων περιοχών αλλά και φορέων. Τουρισμός και Πολιτισμός είναι έννοιες που πάνε μαζί, ειδικά στη Χαλκιδική. Οι χώροι μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξωστρέφεια και να κάνουμε ενέργειες και δράσεις για να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο και να κάνουμε γνωστή την ιστορία μας”, δήλωσε ο κ. Σκιαδαρέσης, προϊστάμενος Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου όρους