Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Κρυονερίου-Τατοΐου, σε πολλαπλές εστίες και παρά την ολονύκτια μάχη των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες. Με την ανατολή του ηλίου ενεργοποιήθηκαν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ενώ οι βασικές εστίες της φωτιάς βρίσκονται πέριξ του νεκροταφείου Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς.

Στο ρέμα, οι πυροσβέστες εστιάζονται στον περιορισμό της φωτιάς, ώστε να μην φτάσει στην Εθνική Οδό. Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως όλη η εικόνα παρέπεμπε σε ύφεση, εκφράζοντας ελπίδες ότι τα μέτωπα που καίνε ακόμα, θα αντιμετωπιστούν με το που σηκωθούν τα εναέρια μέσα.

Τιτάνια μάχη των πυροσβεστών όλη τη νύχτα

Τιτάνιο αγώνα δίνουν στη μεγάλη πυρκαγιά οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα που πέρασε από τη Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες, το Τατόι και Θρακομακεδόνες, και έφτασε στις Αχαρνές και Κρυονέρι.

Η πυρκαγιά έκαψε δεκάδες σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ενεργό μέτωπο φωτιάς αυτή την ώρα (06.15πμ) στο ρέμα της Χελιδονούς, όπου δεν μπορούν να κατέβουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τη κατάσβεση.
Οι πυροσβέστες περιμένουν τα εναέρια μέσα στις 06.30πμ για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού στο σημείο εκείνο που βρίσκεται στον παράδρομο της εθνικής οδού. Ακριβώς από πάνω υπάρχει πρατήριο καυσίμων, η περιοχή είναι πευκόφυτη και μεγάλη η χαράδρα και οι πυροσβέστες περιμένουν τα αεροπλάνα για να δουν πως θα εξελιχθεί.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη μεγάλη φωτιά στη βόρεια Αττική, είπε ότι αναμένουμε τις πρώτες ρίψεις από τα εναέρια μέσα και «ευτυχώς όλο το βράδυ συντηρήθηκε με επίγειες παρεμβάσεις σε μικρές εστίες, που δεν αναζωπυρώθηκαν έντονα. Διατηρούνται μικρές εστίες χωρίς σημεία αναζωπύρωσης και είναι καλό για τα εναέρια μέσα να ολοκληρώσουν τη κατάσβεση της καταστροφικής λαίλαπας, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εθνική Οδό».

Είπε ότι για την ώρα δεν έχει γίνει καταγραφή των σπιτιών που κάηκαν. «Αυτό που κανείς δεν μπορεί να εισπράξει είναι ότι έγιναν έγκυρες αποχωρήσεις πολιτών μέσα από προληπτικές οδηγίες», τόνισε.

«Γίναμε μάρτυρες σε δεκάδες περιπτώσεις που πολίτες βοήθησαν ζώα, ώστε να μη χαθεί καμία ζωή», τόνισε. Για το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε ότι «οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι έγινε από κάποιον μετασχηματιστή».  Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Οι φλόγες βρίσκονται κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου τη στιγμή που οι εστίες καταγράφονται με drone. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ εκκενώθηκαν Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και τμήμα του Κρυονερίου, ενώ δεκάδες είναι τα καμμένα σπίτια.

Μήνυμα από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έλαβε αργά τα ξημερώματα της Τετάρτης, μέρος των κατοίκων του Κρυονερίου, για να απομακρυνθούν τις εστίες τους, λόγω της φωτιάς που καίει κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το μήνυμα έλαβαν κάτοικοι του Κρυονερίου που μένουν στην οδό Ανοίξεως, οι οποίοι και απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους. Περίπου μισή ώρα αργότερα, οι άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Γ.Καλαφατέλης στον ΣΚΑΪ: Μακάρι να ξυπνήσαμε άδικα τον κόσμο

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, από τη περιοχή του Κρυονερίου, ο Δήμαρχος κ. Γ.Καλαφατέλης, είπε τα ξημερώματα (03.40πμ) ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, όπου επιχειρούν για τη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται κοντά στο νεκροταφείο Κρυονερίου και σε μια παλιά αγροικία πίσω από από αυτό, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές.

«Βλέποντας τη κατάσταση εκκενώσαμε τμηματικά τη περιοχή της οδού Ανοίξεως ενώ στάλθηκε και μήνυμα από το 112», είπε ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση είναι «σε καλό δρόμο» και «μακάρι να ξυπνήσαμε άδικα τον κόσμο». Έκανε λόγο για μια κατάφυτη πευκώδη έκταση και παρόλο που δεν φυσάει πολύ, η φορά του ανέμου είναι προς τα εμάς.

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει πυροσβεστικά τείχη, τόσο για να αποφευχθεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές όσο και να μην «φύγει» προς την Πάρνηθα, η πύρινη λαίλαπα είναι αδύνατον να περιοριστεί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακούγονται ανά διαστήματα ισχυρές εκρήξεις, είτε από μετασχηματιστές της ΔΕΗ είτε από αυτοκίνητα που εγκατέλειψαν οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τη φωτιά.

Ολονύχτιο θρίλερ με τις φλόγες

Τιτάνιο αγώνα δίνουν στη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονται μέχρι αυτή την ώρα (ξημερώματα Τετάρτης) και να μην ξεφύγουν ειδικά προς την Πάρνηθα, με την ελπίδα ότι με το πρώτο φως της μέρας που θα πετάξουν και τα εναέρια μέσα, θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης. Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο.

Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της, αλλά σε κάθε περίπτωση η νύχτα προβλέπεται πολύ δύσκολη.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

Μέχρι τη πλατεία στη Βαρυμπόμπη οι φλόγες

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη μεγάλη φωτιά της Αττικής που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 17 ομάδες πεζοπόρο. Στην κατάσβεση συμβάλλει και ο στρατός με πεζοπόρα τμήματα, καθώς και οι υδροφόρες του Δήμου.

Οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής ζουν εφιαλτικές στιγμές από τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη που ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης και πήρε μέσα σε λίγες ώρες μεγάλη έκταση.

Η Πολιτική Προστασία, με μήνυμα από το 112, ενημερώνει τους κατοίκους σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες να εκκενώσουν ενώ, λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτείνεται δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς.


Λίγο πριν τις 12 το βράδυ, η μάχη των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής έχει επικεντρωθεί στο ρέμα της Χενιδονούς με σκοπό να μην περάσει στην άλλη πλευρά η φωτιά και με το πρώτο φως της ημέρας να προστεθούν τα εναέρια μέσα στην επιχείρηση της κατάσβεσης, ώστε να περιοριστεί το μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου, σε δασική έκταση, όπου ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν προκειμένου να το περιορίσουν.

«Δίνεται μάχη από όλο το κόσμο στη περιοχή πάνω και κάτω από το Κοιμητήριο του Κρυονερίου. Είναι τρεις οι εστίες φωτιάς δυτικά του Κρυονερίου που προσπαθούμε να κρατήσουμε», είπε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Δήμαρχος Διονύσου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά της Αττικής έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάνες, το Μορτερό και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.


Παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπου προς Αθήνα, διακόπηκε η κυκλοφορία πριν από λίγο στην έξοδο για Καπανδρίτι. Επίσης, κλειστή είναι η Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης έως οδό Ερυθραίας , Ερυθραίας από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, η Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία, ταβέρνα «Λάμπρος»).

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι αστυνομικοί και πυροσβέστες έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν ασφαλείς. Κάποιοι προσπάθησαν με λάστιχα και μάνικες να σταματήσουν τα πολλά μέτωπα της φωτιάς.

Έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, μια κατασκήνωση, ο οικισμός Αδάμες, οι Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό Χωριό.

Η Πολιτική Προστασία στέλνει τακτικά μηνύματα στους πολίτες για την ασφάλειά τους.

Παράλληλα, έξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, αναμεσά τους και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια που μεταφέρθηκε στο 251.

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας

Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:

• Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο

• Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής)

• Το Νοσοκομείο Κηφισιάς «’Αγιοι Ανάργυροι»

• Το Νοσοκομείο Χαλκίδας

• Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Ωστόσο, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Επίσης, απομακρύνθηκαν και τα άλογα από τους ιππικούς ομίλους της περιοχής.

Πηγή: Skai.gr