Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χαλκιδικής, κ. Κατιρτζίδης Αριστείδης μίλησε στο ”xalkidiki politiki” για την χθεσινή φωτιά στη Σιθωνία και συγκεκριμένα στην Τριστινίκα, στην θέση Πλάκα.

”Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής και της στενότητας των δρόμων”, υπογραμμίζει ο κ. Κατιρτζίδης και συνεχίζει τονίζοντας ότι ”διανύουμε μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, η βλάστηση είναι στρεσαρισμένη και όλα είναι κατάξερα, οπότε η πυρκαγιά ήταν ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και άμεσα”.

Για την έκβαση της φωτιάς η οποία τέθηκε υπό έλεγχο ο ίδιος ανέφερε ότι:” στο σημείο βρίσκονται ακόμη οι πυροσβεστικές δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο, σας είπα ήταν δύσκολη η περίπτωση. Παρολ’αυτά καταφέραμε και την οριοθετήσαμε”, εξηγεί ο διοικητής.

Παράλληλα ο ίδιος θέλησε να περάσει ένα μήνυμα στον κόσμο για την αντιπυρική περίοδο και την προστασία του πλανήτη μας από την καταστροφή: ”Ο κόσμος θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις εξής οδηγίες για να μην έχουμε κάποια δασική απώλεια, αλλά και χειρότερα γεγονότα:

  • Δεν ανάβουμε φωτιές σε υπαίθριες ψησταριές.
  • Δεν πετάμε σκουπίδια, απορρίματα και κλαδιά μέσα σε δασικές εκτάσεις, αλλά στους χώρους που έχει ορίσει ο κάθε δήμος.
  • Απαγορεύεται να πετάμε αναμμένα τσιγάρα.
  • Απαγορεύονται οι θερμές εργασίες.
  • Απαγορεύεται οι μελισσοκόμοι να καπνίζουνε τις μέλισσες.

Γενικά όποιο αίτιο μπορεί να προκαλέσει έναρξη πυρκαγιάς πρέπει να το εξαλείψουμε και φυσικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο δίκτυο της Δ.Ε.Η. Αν πέσει κάτι στην αντίληψη των πολιτών θα πρέπει άμεσα να καλέσουν την πυροσβεστική υπηρεσία”, εξηγεί ο κ. Κατιρτζίδης και επισημαίνει ότι: ”ο κόσμος είναι υπεύθυνος να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας( καθαρισμός αυλών, λάστιχο στην αυλή κ.α.)

Τέλος σύμφωνα με τον ίδιο για την φωτιά που ξέσπασε εχθές το μεσημέρι πάνω σπό τον οικισμό της Τριστινίκας, τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά και διενεργείται προανάκριση.