Οι πυροσβέστες επιχειρούσαν σήμερα σε 154 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα – Πάνω από 631 απεγκλωβισμοί ατόμων από το Λιμενικό στην Εύβοια – Έχουν γίνει τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε όλη την Ελλάδα

Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών θα πραγματοποιήσει στις 21:30 το βράδυ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

O κ. Χαρδαλιάς εξήρε τους πυροσβέστες που «παλεύουν μέρα-νύχτα, άυπνοι για να σώζουν ζωές και να αντιμετωπίζουν τα πύρινα μέτωπα, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή τους», ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους, όπως και τους εθελοντές και την Πολιτική Προστασία. Επίσης, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τον εθελοντή πυροσβέστη, που έχασε τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

«Σήμερα ήταν ακόμη πιο δύσκολη ημέρα» ανέφερε. Ειδικότερα, έγιναν 98 νέες ενάρξεις και οι δυνάμεις επιχειρούσαν σε 154 πυρκαγιές, με 64 από αυτές να βρίσκονται ανοιχτές. Σημαντικότερες παραμένουν αυτές που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, όπου σήμερα αντιμετωπίστηκε νέο μέτωπο, όπως και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά.

Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στον Μαραθώνα παραμένουν σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα στον σταθμό της Πάρνηθας στις 14:47 οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν έως 8 μποφόρ.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού, κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στη Βαρυμπόμπη, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη του Μαραθώνα. Εστάλησαν 16 μηνύματα για εκκένωση πληθυσμών.

Επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων, 215 οχήματα και το κινητό κέντρο Όλυμπος ενώ έως το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο γαλλικών αεροσκαφών. Επισης, συνδράμουν 120 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία.

Στις 15:25 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια, με πορεία προς το Ποικίλο Όρος και στις 17:06 στα Λεγραινά Σουνίου.

Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Από τη Γαλλία 82 πυροσβέστες επιχειρούν στις Αφίδνες και δύο αεροσκάφη καναντέρ στην Πάρνηθα. Από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην Πάρνηθα και δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Κρήτη.  Από την Κροατία 1 καναντέρ. Σήμερα αναμένονται 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, από την Ελβετία 2 ελικόπτερα super puma.

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία αλλά και τις αστυνομικές αρχές δραστηριοποιουνται σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και  Μεσσηνία. Έχουν γίνει τρεις συλλήψεις σε Φωκίδα και σε Αττική και Μεσσηνία για πρόθεση.

«Έχουμε μπροστά μας μια ακόμη πιο δύσκολη νύχτα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», κατέληξε.

Πηγή: protothema.gr