Οι εθελοντικές ομάδες της Χαλκιδικής δεν πήγαν διακοπές τον Αύγουστο και δεν έκλεισαν τα κινητά τους τηλέφωνα σε φίλους και γνωστούς για να ξεκουραστούν. Αντιθέτως, η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει όλη την Ελλάδα τούς έθεσε σε συναγερμό και έβαλε σε επιφυλακή κάθε μέλος τους. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρίσκονται όλοι σε επαγρύπνηση. Φέτος όμως, το «καυτό» καλοκαίρι δεν άφησε ούτε κατ’ ελάχιστον περιθώρια εφησυχασμού. Έτσι, όλες οι ομάδες προχώρησαν στην κατάρτιση σχεδίων για συνεχείς περιπολίες και ετοιμότητα, ώστε τυχόν συμβάν φωτιάς να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του. Για την κινητοποίηση που υπάρχει, τα μέσα που διαθέτουν, τη συνεργασία τους με τους φορείς και το πώς αισθάνονται όταν προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα, μίλησαν στο XalkidikiPolitiki.

Ευχαριστούμε τις ομάδες για το υλικό που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε 

Σιθωνία
Ο Θανάσης Ευαγγελινός είναι πρόεδρο της εθελοντικής ομάδας ΟΠΕΑΝ, η οποία εδρεύει στον Όρμο Παναγίας. Μας μίλησε για με τις περιπολίες της ομάδας οι οποίες τις τελευταίες μέρες είναι πιο εντατικές λόγω του δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά στο νομό «Οι περιπολίες της ομάδας μας γίνονται όλο τον χρόνο απλά τις τελευταίες ημέρες λόγω των πρωτοφανών καταστάσεων που βιώνει η χώρα οι περιπολίες είναι σαφώς περισσότερες», ανέφερε.

«Για εμάς είναι προτεραιότητα η προστασία του δασικού πλούτου, η ασφάλεια της ζωής των πολιτών, αλλά και της περιουσίας τους. Αυτό σκεφτόμαστε κάθε φορά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.
Σχετικά με τις περιπολίες της ομάδας αυτές τις ημέρες ανέφερε: «Σχεδόν όλο το 24ωρο είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, κάνουμε συνεχείς περιπολίες με τα οχήματα της ΟΠΕΑΝ και αλλάζουμε βάρδιες καθώς οι εθελοντές μας είναι πάντα σε ετοιμότητα και σε διάθεση να προσφέρουν. Η κάλυψη η δίκη μας ξεκινά από τον Όρμο Παναγίας και φτάνει ως τον Αρμενιστή και από  την άλλη μεριά φτάνει έως και τον Ν. Μαρμαρά. Φυσικά κάνουμε περιπολίες και στο δάσος του Αγ. Νικολάου στην περιοχή προς το λατομείο».
Όπως είπε ο κ. Ευαγγελινός τις τελευταίες ημέρες ήρθαν σε επαφή με την ομάδα πολλοί απλοί πολίτες και θέλησαν να συνδράμουν εθελοντικά στον έργο πρόληψης και να βοηθήσουν όπως μπορούν για την προστασία και την ασφάλεια της περιοχής.
Από μια άλλη ομάδα εθελοντών, το “Δραγουντέλι’’ της Συκιάς, ο Μπάμπης Δραμουντάνης δήλωσε τα εξής: «Γίνονται κάθε μέρα περιπολίες από την ομάδα μας, ξεκινάμε από την περιοχή της Τριστινίκας και φτάνουμε έως και το Αζάπικο. Υπάρχουν μέρες που η ομάδα κάνει περιπολίες και στον ορεινό όγκο του Δραγουντέλι».
«Πάντως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ευαισθητοποίηση πολλών πολιτών οι οποίοι θέλησαν να προσφέρουν είτε με περιπολίες είτε με ιδιωτικά τους οχήματα που διαθέτουν βιτία προσαρμοσμένα με αντλίες», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι: « λόγω των δύσκολων καταστάσεων που περνά η χώρα αυτή τη στιγμή είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή μην τυχόν συμβεί κάτι ανάλογο και σε εμάς».
Για τη μεγάλη προσπάθεια φύλαξης των δασών που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική μίλησε με τη σειρά του και ο επικεφαλής της βάσης του ΟΦΚΑΘ της Σάρτης, Σωτήρης Λουλούδης: «Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα και την ξηρασία που έχει υποστεί η περιοχή μας οι ώρες είναι αρκετά δύσκολες καθώς υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιά», σημείωσε.
«Εμείς κάνουνε περιπολίες από την Σάρτη μέχρι και το μνημείο των πεσόντων. Τις πρωινές ώρες στην περιοχή υπάρχει επιτήρηση από πυροσβεστικά οχήματα, από ανθρώπους του δασαρχείου με τις μηχανές αλλά και από εθελοντικές μονάδες. Η δίκη μας ομάδα κάνει περιπολίες τις βραδινές ώρες με το ιδιωτικό μας όχημα», εξήγησε ο κ. Λουλουδης.
Για τον βαθμό που είναι επανδρωμένη η ομάδα αλλά και για την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα από την πυροσβεστική υπηρεσία για εθελοντική βοήθεια λόγω του δείκτη  επικινδυνότητας ο κ. Λουλούδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δύναμη της ομάδας είναι γύρω στα 38 άτομα, όμως στις περιπολίες επιφυλακής συμμετέχουν περίπου 15 άτομα. Συνεχίζουμε τις περιπολίες κανονικά καθώς ο δείκτης για σήμερα και αύριο είναι στο 3, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς ο κίνδυνος παραμονεύει. Στη Σάρτη ανταποκρίθηκαν και απλοί πολίτες οι οποίοι θέλησαν να βοηθήσουν με περιπολίες στον αγώνα των τελευταίων ημερών για την προστασία του ορεινού μας όγκου. Είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση του κόσμου ύστερα από το κάλεσμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας του δήμου για κάθε βοήθεια όσον αφορά τη Χαλκιδική μας αυτές τις ημέρες ύστερα από όσα συμβαίνουν κάτω στην Αθήνα».
Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Σιθωνίας, Βασίλειος Ζήσιος με την σειρά του αναφέρθηκε στην όλη προσπάθεια αλλά και στην επαγρύπνηση του δήμου σε περίπτωση πυρκαγιάς: «Προσπαθούμε καθημερινά να είμαστε πλήρως επανδρωμένοι με τα μηχανήματα έργου αλλά και με τις συνεχείς περιπολίες μέσω της πυρασφάλειας του δήμου Σιθωνίας σε όλο τον δήμο μας», δήλωσε.
Ο ίδιος ανέφερε  ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς όπως την πυροσβεστική υπηρεσία, τις εθελοντικές ομάδες και τους εξωτερικούς τους συνεργάτες. «Διανύσαμε μια άκρως επικίνδυνη εβδομάδα διότι η επικινδυνότητα για έξι ημέρες ήταν στον δείκτη 4. Σήμερα κι αύριο γνωρίζουνε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο 3» σημείωσε.
Για τα οχήματα αλλά και τα μηχανήματα έργου τα οποία βρίσκονται στους δρόμους για κάθε ενδεχόμενο ο κ. Ζήσιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από τη μεριά του Ν. Μαρμαρά υπάρχει στο κλιμάκιο ένα δεκάτονο και ένα πεντάτονο αυτοκίνητο, στην Τορώνη  στη Σάρτη και στη Βουρβουρού βρίσκεται  από ένα 2,5 τονο αυτοκίνητο, ένα υδροφόρο που κάνει συνεχείς  περιπολίες και ένα περιπολικό όχημα το οποίο βρίσκεται στην κορυφογραμμή του Παρθενώνα».
«Στη δημοτική ενότητα της Τορώνης, αυτή  την στιγμή έχουμε ένα μηχάνημα έργου στην Τορώνη, άλλο ένα στο ύψωμα από το Καλαμίτσι, και στις Καβουρότρυπες επίσης έχουμε και εκεί μηχανήματα έργου. Ακόμη  υπάρχει πυροσβεστικό όχημα  στο πυροφυλάκιο της  ΟΠΕΔΤ Δραγουντέλι. Τα μηχανήματα έργου είναι  jcb, γκρέιντερ και  σκαπτικά τα οποία βρίσκονται όλο το 24ωρο στη βάση που έχουμε ορίσει. Καταλαβαίνετε πως είμαστε σε επιφυλακή και στηρίζουμε όλη αυτήν την προσπάθεια με όποια μέσα διαθέτουμε για να μην συμβεί κάτι ανάλογο και σε εμάς όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Αυτές τις ώρες τα λόγια είναι περιττά για τους συμπολίτες μας οι οποίοι ζούνε απερίγραπτες καταστάσεις και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξει ο ένας τον άλλον με όποιον τρόπο μπορεί», καταλήγει ο αντιδήμαρχος του δήμου Σιθωνίας.

Κασσάνδρα

«Στην Κασσάνδρα αυτές τις ημέρες συμμετέχουν ενεργά πολλές ομάδες με συνεχείς περιπολίες για την φύλαξη των δασών στον δήμο μας. Αυτές είναι οι ΕΟΔ, ο ΟΦΚΑΘ και η ΛΕΦΕΔ», σημείωσε ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του δήμου Κασσάνδρας, Χρήστος Σερέτης.
Ο ίδιος, πέρα από τις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες προσφέρουν ενεργά στον αγώνα, αναφέρθηκε και σε άλλους φορείς που συνδράμουν τις τελευταίες ημέρες «Έχει βγει έξω με 20 άτομα περίπου ο δασικός συνεταιρισμός, κοινώς ρετσιναδες οι οποίοι μαζεύουν τη ρητίνη από τα πεύκα, ο αγροτικός συνεταιρισμός της Κασσάνδρας, ο κυνηγετικός σύλλογος της περιοχής και φυσικά είναι παρά πολλοί οι πολίτες οι οποίοι ύστερα από έκκληση μας δήλωσαν ενεργοί και θέλησαν να βγουν έξω για περιπολίες. Αυτή την στιγμή μετά την εισήγηση της πυροσβεστικής για επιφυλακή έχουμε γύρω στα 23 σημεία μέσα στην Κασσάνδρα τα οποία επιτηρούμε συνεχώς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σερέτης.

«Τις ώρες που έχουμε υψηλό θερμικό φορτίο όλοι εδώ  βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμη και τρακτέρ αλλά και οχήματα τα οποία είναι επανδρωμένα με βυτία γεμάτα νερό βρίσκονται σε θέσεις που έχουμε υποδείξει. Πρέπει να πω ότι όλα τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται στον δρόμο. Ως Δήμος προσπαθήσαμε και βάλαμε  ιδιοκτήτες χωματουργικών μηχανημάτων στα μέτρα πολιτικής προστασίας. Έτσι έχουμε ακόμη περίπου στους 6 φορτωτές οι οποίοι είναι σε επιφυλακή για όλη την Κασσάνδρα».
«Πρέπει να αναφερθεί πως η συνδρομή του κόσμου ήταν τεράστια και για πρώτη φορά μπήκαν σε επιφυλακή οι οικιστές των πανεπιστημιακών στη Φούρκα όπου βγάζουν για περιπολία ανά μιάμιση ώρα δυο άτομα στον προφήτη Ηλία, όπως επίσης και οι οικιστές της Ελάνης  οι οποίοι βρίσκονται στην Σίβηρη και βγάζουν και αυτοί συνεχώς άτομα για φύλαξη», κατέληξε ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας Κασσάνδρας.

Πολύγυρος

Στον Πολύγυρο η ομάδα της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, το τοπικό παράρτημα, ήταν επί ποδός και συνεχίζει να είναι όλες τις επικίνδυνες ημέρες. Ο Γιώργος Τσάτσαρος από την ομάδα μας ανέφερε ότι οι ανάγκες της περιοχής είναι μεγάλες για περιπολίες και συνεχή παρουσία σε δύο κλιμάκια. Οι περιπολίες εκτείνονται και στη Σιθωνία. Τα 25 μέλη της ομάδας αγωνιούν για την περιοχή και βρίσκονται πάντα σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Η εβδομάδα που μας πέρασε, η πρώτη του Αυγούστου, ήταν άκρως επικίνδυνη ως προς τα καιρικά φαινόμενα. Υψηλές θερμοκρασίες και ευνοϊκοί για πυρκαγιές άνεμοι. Χαρακτηριστικό είναι πως στον Πολύγυρο έμειναν άγρυπνες οι αρχές αρκετές μέρες υπό τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιάς. «Μια μυρωδιά που δεν καταλάβαμε από πού προερχόταν μας κινητοποίησε άμεσα. Γύρισα πολλά χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα για να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για εστία φωτιάς», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Χρήστος Βορδός.

Αριστοτέλης

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αριστοτέλη, Νικόλαος Κεφαλάς μιλώντας για το θέμα στο XalkidikiPolitiki, τόνισε ότι όλοι οι κάτοικοι του Δήμου συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην προσπάθεια προστασίας του τόπου.

“Γίναμε φύλακες” 
Μετά την ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε στην προσπάθεια προστασίας του τόπου μας και των περιουσιών μας, οι κάτοικοι του Αριστοτέλη γίναμε φύλακες. Επιτηρούσαμε τις δασικές περιοχές και αν κάποιος πήγαινε προς το βουνό. Φυσικά δεν επιτρεπόταν η είσοδος στα δάση” ανέφερε ο κ. Κεφαλάς.

“Ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα”
Από τα μεγάφωνα οι τοπικές κοινότητες ενημέρωναν για την προστασία των περιοχών και την πολύτιμη συνεισφορά των πολιτών.
Οι εκκλήσεις ήταν συνεχόμενες από τα μεγάφωνα για την αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και όσοι πήγαιναν προς τα δάση για τις δουλειές του να γίνονται και φύλακες“, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά.

Ν. Προποντίδα

Στη μάχη της προστασίας και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης 

”Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχοντας επιδείξει πολυετή αλλά και ουσιαστική παρουσία
στον χώρο του εθελοντισμού δηλώνει την παρουσία της και στη δύσκολη αυτή κατάσταση με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε πανελλαδικό επίπεδο.
Υπό την ομπρέλα και σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής έχει θέσει στη διάθεσή της το σύνολο του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού αλλά εξοπλισμού που διαθέτει.
Προς τούτο άλλωστε έχει υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση και σχέδιο για συμμετοχή και συνδρομή ανάλογα με την εκάστοτε ανακύπτουσα ανάγκη.
Επαγρύπνηση, περιπολίες, ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών για ετοιμότητα και αυξημένη προσοχή ήταν η πρώτη αντίδραση των μελών μας.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης υπερβάλουν εαυτόν για να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή. Σε τόσο ακραίες καταστάσεις όμως και οι πολλοί είναι λίγοι.
Κανένας δεν περισσεύει, αντίθετα όλοι χρειάζονται.
Σε αυτή τη λογική λοιπόν, η οποία είναι η βασική αρχή του εθελοντισμού, η συμμετοχή των εθελοντών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Όχι μόνο των εθελοντών διασωστών, αλλά κάθε εθελοντή που θα εμφανιστεί και θα δηλώσει πρόθυμος να βοηθήσει.
Καταστάσεις σαν αυτές που ζει η χώρα μας δεν αντιμετωπίζονται με το “πολύ” των λίγων αλλά το ακόμα και το “λίγο” των πολλών”, πρόσθεσε ο Νίκος Ελιόγλου, αντιπρόεδρος του παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Χαλκιδική.

Το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Γ. Γιώργου

Για μια εφιαλτική περίοδο καύσωνα στη χώρα που θα αφήσει πίσω της τεράστια οικολογική καταστροφή κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος. «Χιλιάδες Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα παλεύουν με τις φλόγες που τρώνε τα σωθικά της πατρίδας μας. Κοντά τους βρίσκονται και χιλιάδες εθελοντές που με τον τιτάνιο αγώνα τους δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η Ελλάδα μας πρέπει να καταφέρει να επουλώσει τις βαριές πληγές της, αρκεί να κατανοήσουμε αυτό που είχε πει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα: Είμαστε η πρώτη γενιά που νιώθει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι αυτήν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ενωμένοι όλοι μαζί σαν μια γροθιά αυτήν την προσπάθεια, ώστε να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη όλων αυτών που μέρες τώρα βλέπουν το βιός τους, τον τόπο τους, τα βουνά τους, να κατατρώγονται από την πύρινη λαίλαπα. Ο αγώνας είναι όλων μας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.