Ανάμεσα στα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών στη χώρα, λόγω των πυρκαγιών, μια αξιέπαινη πράξη συνέβη εχθές στον δήμο Κασσάνδρας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χανιώτης.

Το χρονικό του συμβάντος

Ο κύριος Μιχάλης εχθές, βγαίνοντας στις 21:00μ.μ. από τη βάρκα του στη Χανιώτη Χαλκιδικής, κατέρρευσε στην αμμουδιά με την καρδιά του να μην λειτουργεί και με τον ίδιο να πάσχει από καρδιακή ανακοπή…

Η επιστροφή στην ζωή…δύσκολη υπόθεση

Για να επέστρεφε στη ζωή ο κ. Μιχάλης, θα έπρεπε να γίνουν μια σειρά από θαύματα: Κλήση στο 166, έναρξη κάρπα, κ.ο.κ.

Για καλή του τύχη όμως στο σημείο βρισκόντουσαν 3 άτομα τα οποία έδρασαν άμεσα  (Γεώργιος Πασκάλης – Εντατικολόγος, Χάρης Πασκάλης – Παθολόγος και ένας εκπαιδευμένος_πολίτης) και αφού πρώτα κάλεσαν το 166 ξεκίνησαν  καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με σκοπό να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο…

Ενεργοποίηση του δικτύου απινιδωτών

Η απόσταση για να φτάσει το ΕΚΑΒ Κασσάνδρας έγκαιρα στην περιοχή με ένα επιβαρυμένο οδικό δίκτυο λόγω θερινής περιόδου θα ήταν αρκετά μεγάλη και ο χρόνος της αναμονής πολύ πιθανόν να έκοβε οριστικά το νήμα της ζωής του κ. Μιχάλη.

Για να μην συμβεί λοιπόν αυτό το πλήρωμα του ΕΚΑΒ ενεργοποίησε άμεσα το δίκτυο των 35-40 απινιδωτών της Κασσάνδρας και στο σημείο έφτασε πριν το ασθενοφόρο η πρώτη εθελόντρια για άμεση βοήθεια προς τον άνδρα.

Η Αλέκα Πανταζίδου (πρώτη ανταποκρινόμενη της ομάδας Χανιώτης), με έναν από τους τρεις αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές της κοινότητας, καταφτάνει και χορηγεί δύο απινιδώσεις στο θύμα.

Άφιξη ασθενοφόρου – Έναρξη εξιδεικευμένης υποστήριξη της ζωής (ALS)

Ύστερα από την πρώτη βοήθεια της εθελόντριας γυναίκας προς τον άνδρα φτάνει στο σημείο της ανακοπής το ασθενοφόρο και ξεκινά συντονισμένα η εξειδικευμένη υποστήριξης της ζωής, μέχρι που 7-8 λεπτά αργότερα ο κύριος Μιχάλης αποκτά την δική του αναπνοή και επανέρχεται επιτυχώς στην ζωή.

Από εκεί και πέρα η διακομιδή του στο κέντρο υγείας της Κασσάνδρας και ύστερα στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής κρίνεται απαραίτητη καθώς ο παθών βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση.

Με τη συνοδεία του ιατρού κ. Χάρη αρχικά και στη συνέχεια του ιατρού του κέντρου υγείας Κασσανδρείας, ο κ. Μιχάλης παραδόθηκε γεμάτος από ζωή στους καρδιολόγους του νοσοκομείου Πολυγύρου.

Η συγκινητικά επαναφορά στην ζωή  του κ. Μιχάλη, αποτελεί μήνυμα ομόνοιας και ελπίδας για τους Έλληνες

”Αυτή τη δύσκολη ώρα, που οι συνάνθρωποι μας καθημερινά κινδυνεύουν και χάνουν την περιουσία τους σε Εύβοια, Αττική και άλλα μέρη της Ελλάδας μας, αυτή τη δύσκολη ώρα που οι καταιγίδες ενεργοποιούν νέες εστίες φωτιάς, παίρνουμε μια μικρή ελπίδα, μια μικρή χαρά, ένα μήνυμα ομόνοιας: πως η ομαδική δουλειά μπορεί να κάνει θαύματα. Όλα αυτά τα μικρά θαύματα που συνέβησαν για να σωθεί ο συνάνθρωπος μας, ας επαναληφθούν από σήμερα σε όλη τη χώρα, για να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι”, αναφέρει σε δήλωση του ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ”Kids save lives”.

Πάντως είναι άξιο να αναφερθεί ότι ο κύριος Μιχάλης είναι το 25ο θύμα καρδιακής ανακοπής που επανέρχεται στη ζωή την τελευταία 4ετια, με τη συμμετοχή της κοινότητας, αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών του ‘‘Kids Save Lives”, η οποία ξεκίνησε από τα ελληνικά σχολεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την ΕΕΕΠΦ – Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Παράλληλα, η Κασσάνδρα διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο πρώτων ανταποκρινόμενων σε επείγουσες για τη ζωή καταστάσεις (First Responders), αλλά και  δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών οι οποίοι μάλιστα αγοράστηκαν ύστερα από των αγώνα απλών πολιτών.

Τέλος αποτελεί γεγονός πια ότι τα 17 από τα 25 θύματα επανήλθαν στη ζωή στο δήμο Κασσάνδρας και επιβεβαιώνεται ορθά πως μια κοινότητα μπορεί κάλλιστα να σώσει ζωές μέχρι την άφιξη (ή και με τη συνεργασία) της εξειδικευμένης βοήθειας (166, Ε.Κ.Α.Β.).