Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος οι πιστοί προσέρχονται από σήμερα στις εκκλησίες και στα μοναστήρια για να τιμήσουν την Παναγιά και να ακολουθήσουν τις περιφορές των εικόνων της Μεγαλόχαρης.

Είναι άξιο να αναφερθεί πως κατά καιρούς οι εικόνες της Παναγίας φανερώθηκαν στους πιστούς μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις με τρόπο ανεξήγητο και θαυμαστό.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και την δική της θαυματουργή εικόνα, με την ξεχωριστή ιστορία η οποία αποτελεί στήριγμα, ελπίδα και παρηγοριά για χιλιάδες κόσμο ο οποίος πάντα εναποθέτει τις ελπίδες του στην χάρη της Παναγίας.

Το εκκλησάκι της Παναγιάς στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, γιορτάζει πανηγυρικά κάθε 15 Αυγούστου και τιμάται από πλήθος ντόπιων αλλά και τουριστών, οι οποίοι σπεύδουν να το επισκεφτούν και να προσευχηθούν στην χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό ξωκλήσι στα δυτικά του Πολυγύρου σε μια μαγευτική τοποθεσία με πλατάνια και νερό που αναβλύζει από τα ρυάκια με τους επισκέπτες να μένουν εντυπωσιασμένοι από το όλο σκηνικό.

Την παραμονή της εορτής τελείται μέγας αρχιερατικός εσπερινός ενώ ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής γίνεται πανηγυρική θεία λειτουργία στον εκκλησάκι της Μεγαλόχαρης με τιμές και με την παρουσία επίσημων αρχών.

Ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Χρήστος Βορδός, αναφέρει στο ”xakidiki politiki” ότι κάθε χρόνο οι κάτοικοι, αλλά και η δημοτική αρχή τιμάνε την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στο εκκλησάκι της Παναγίας στον Πολύγυρο.

”Πρόκειται για ένα πανέμορφο πετρόχτιστο ξωκλήσι με ένα εξαιρετικό καμπαναριό που δεσπόζει μέσα σε μια ειδυλλιακή περιοχή. Κάθε χρόνο μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι του Πολυγύρου, αλλά ανεβαίνουν σε αυτό και οι παραθεριστές μας από την παραλιακή ζώνη”, εξηγεί ο ίδιος.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι την διαδρομή από την περιοχή Σταδίου πολλοί την κάνουν περπατώντας, θέλοντας να αφεθούν στην ομορφιά που προσφέρει το μαγευτικό τοπίο: ”εδώ γίνεται ένα πραγματικό πανηγύρι περπατητών των Δεκαπενταύγουστο με έναν γιορτινό εσπερινό και με μια εντυπωσιακή περιφορά της εικόνας συνοδεία μουσικής που φέτος όμως λόγω των μέτρων για την πανδημία δεν θα πραγματοποιηθεί και θα γίνει μόνο η περιφορά πέριξ του ναού”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο  ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου δεν θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στον Πολύγυρο όπως συνέβαινε κάθε χρόνο σεβόμενοι τους συμπολίτες οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και σεβόμενοι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζει ο νόμος.

Αύριο θα λειτουργήσουν και οι τρείς ναοί του Πολυγύρου, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Νικόδημου, η νέα ενορία του Αγίου Χαραλάμπους και φυσικά και το εκκλησάκι της Παναγίας που έχει την τιμητική του αύριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορδός.

Στη συνέχεια μίλησε στο ”xalkidiki politiki” και ο πρόεδρος του Πολυγύρου, Νικήτας Κατσακιώρης, για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στο εξωκλήσι της Παναγίας και για το πρόγραμμα που πρόκειται φέτος να ακολουθήσει:” πρέπει να πω πως σε αυτό το πανέμορφο ξωκλήσι που είναι περιτριγυρισμένο από πλατάνια και δρυς και στο οποίο γίνονται και περιπατητικές εκδρομές γιορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο η Κοίμηση της Θεοτόκου”.

‘Φέτος δεν θα υπάρξει ούτε πανηγύρι, ούτε εκδηλώσεις που διοργάνωναν κάθε χρόνο κάποιοι σύλλογοι, λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνει η χώρα αυτή την στιγμή”, ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Θέλοντας να αναφερθεί και στην ιστορία του μικρού ναού ο ίδιος έκανε γνωστό ότι: ”Το σημερινό κτίσμα είναι του 1862, ο ναός βέβαια ήταν πολύ πιο παλιός, υπήρχε μονή εκεί στην θέση από το σημερινό εξωκλήσι η οποία κάηκε δυο φορές”.

Τέλος ο πρόεδρος αναφερόμενος στο πρόγραμμα της σημερινής αλλά και της αυριανής ημέρας δήλωσε ότι σήμερα στις 19:00μ.μ θα γίνει ο εσπερινός και αύριο το πρωί θα τελεστεί και η πανηγυρική θεία λειτουργία με όλη την λαμπρότητα που αρμόζει στην ημέρα.