Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι Θεομητορική εορτή τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όσο και των λοιπών χριστιανικών ομολογιών. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και εορτάζεται κάθε καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα οι Χριστιανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τον θάνατο της Θεοτόκου, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή Της στους ουρανούς.

Όπως και σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Χαλκιδική, πολλά είναι τα μέρη, οι εκκλησίες και τα χωριά που γιορτάζουν και λαμβάνουν χώρα διάφορες πανηγυρικές εκδηλώσεις. Φυσικά, εδώ και δυο εορτές της Κοίμησης της Θεοτόκου δεν ήταν δυνατό να γιορταστούν όπως τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας, έτσι τόσο πέρσι όσο και φέτος ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την εξάπλωση της πανδημίας.

Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το πανηγύρι στο Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την αποφυγή του κορωνοϊού.

Το 1860 μετά από όραμα της Γερακίνας Στάμου χτίστηκε η σημερινή εκκλησία. Η γερόντισσα ονειρεύτηκε την Παναγία η οποία της έλεγε να σκάψει σε συγκεκριμένο σημείο για να βρει την εικόνα της. Όταν το ανάφερε στους προύχοντες του χωριού κανείς δεν την πίστεψε. Όταν το όνειρο επαναλήφθηκε για τρίτη φορά και κανείς δεν την πίστευε έπεσε φοβερή αρρώστια στο χωριό και τα ζώα πέθαιναν. Τότε όλοι πίστεψαν ότι ήταν θαύμα από την Παναγία και άρχισαν να σκάβουν στο σημείο που του υπέδειξε η γερόντισσα. Έτσι βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς. Χάρη στην παρουσία της εικόνας το χωριό μετονομάστηκε από Ρεβενίκια σε Μεγάλη Παναγία. Στο ναό, που αποπερατώθηκε το 1863, υπήρχε η αρχαιοπρεπής, θαυματουργή, Ιερή εικόνα της Παναγίας η οποία φυλασσόταν στο ναό μέχρι το 1978 οπότε και εκλάπει. Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο στο εσωτερικό του ναού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Στο κάτω μέρος του ναού υπάρχει Αγίασμα το οποίο πηγάζει μέσα από το ναό.

Σήμερα είναι ο Μέγας Εσπερινός και αύριο ανήμερα της Παναγίας. Ότι έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες του πανηγυριού είναι με την αυστηρή τήρηση των μέτρων. Παλιότερα αναβίωναν διάφορα έθιμα, όπως κουρμπάνια κ.α, αλλά λόγω του κορονοϊού δεν πραγματοποιούνται. Μπορεί λόγω των αυστηρών μέτρων να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος, ωστόσο παραμένει μια πολύ μεγάλη γιορτή για την Μεγάλη Παναγία, που θα προσελκύσει πλήθος πιστών και φέτος.

ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Ο κεντρικός Ιερός Ναός της Πορταριάς, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Ο ομώνυμος Iερός Nαός φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας, η οποία χρονολογείται στο 1840.

Τον 15 Αύγουστο διατηρείται ένα έθιμο στην Πορταριά που χρονολογείται περισσότερα από 100 χρόνια. Μετά τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής χτυπάει η καμπάνα και καλεί τους πιστούς να πάρουν το διαβασμένο φαγητό από τον Ιερέα, που είναι μοσχάρι με κρεμμύδια, πατάτες και κρασί. Το φαγητό μαγειρεύεται κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα σε καζάνια, πριν την μεγάλη εορτή του 15Αυγουστου, από τις οικογένειες που έχουν αναλάβει την διεξαγωγή του πανηγυριού.

Σήμερα, παραμονή θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χωρίς τη λιτανεία της εικόνας, λόγω των μέτρων και ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και Όρθρος.

Πέρσι αλλά και φέτος, τα δεδομένα είναι διαφορετικά λόγω της υγειονομικής κρίσης και το πατροπαράδοτο έθιμο διαφοροποιήθηκε, με στόχο να διατηρηθεί για χάρη της Παναγίας.

Ν. ΣΙΛΑΤΑ

Πανηγυρίζει ο κεντρικός Ιερός Ναός των Ν. Σιλάτων. Σήμερα παραμονή της μεγάλης εορτής θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής Θεία Λειτουργία και Όρθρος.