Υπεγράφη εχθές η Χάρτα Οικολογικής Συνείδησης και συμπόρευσης από τον δήμαρχο Σιθωνίας, Κυπαρίσση Ντέμπλα και τον πρόεδρο της Aquahelp, Γιώργο Κορφιά εγκαινιάζοντας επίσημα τη συνεργασία των δυο φορέων στο πλαίσιο του προγράμματος ”Clean it like Greek”.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι ως ένα κίνημα οικολογίας και φιλελληνισμού με στόχο να αναδειχθεί το 2024 η Ελλάδα ως η καθαρότερη χώρα στον κόσμο. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του ελληνικού οργανισμού τουρισμού(Ε.Ο.Τ.), ενώ ο δήμος Σιθωνίας είναι ο μοναδικός στη Μακεδονία και ανάμεσα σε 28 ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα, που επιλέχθηκε στο ”Clean it like Greek”.

”Σκοπός αυτής της συνεργασίας με την υπογραφή της ”Χάρτας” είναι η αφύπνηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικά, ώστε όλοι μαζί από κοινού να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε το οικοσύστημα και το περιβάλλον μας”, υπογραμμίζει στο xalkidiki politiki ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Ο κ. Ντέμπλας μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για όλα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στην φύση τόνισε μεταξύ άλλων ότι: ”η κίνηση αυτή από μεριά του δήμου είναι το στοίχημα για οικολογική συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι πάντα είναι και ο καταλυτικός παράγοντας ώστε να πετύχουν τέτοιες δράσεις και να ευαισθητοποιήσουν το κοινωνικό σύνολο για την προστασία του περιβάλλοντος και για ένα καθαρό, πράσινο δήμο Σιθωνίας που μας αξίζει”.

”Είναι χαρά μας που ο δήμος μας επιλέχθηκε μέσα στους 28 δήμους που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα ”Clean it like Greek” και είδαν σε εμάς στοιχεία οικολογικής συνείδησης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή και ότι θα συνεχίσουμε δυναμικά τέτοιες παρόμοιες περιβαλλοντικές δράσεις που μας τιμάνε σαν δήμο Σιθωνίας, αλλά και σαν πολίτες αυτής της χώρας”, κατέληξε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ντέμπλας Κυπαρίσσης.

Από την μεριά του ο πρόεδρος της ”Aquahelp”, Γιώργος Κορφιάς, μίλησε για ένα όνειρο-στόχο το οποίο παίρνει σάρκα και οστά ύστερα από μεγάλη προσπάθεια: ” το μεγάλο μας όνειρο είναι να κάνουμε πραγματικότητα με πράξεις μια Ελλάδα πιο οικολογική και πιο ”ecofriendly”, τονίζει στο ”xalkidiki politiki” ο ίδιος.

Για την συνεργασία με τους δήμους και τις προοπτικές που θα έχουν μέσω του προγράμματος ο κ. Κορφιάς ανέφερε ότι στόχος είναι συγκεκριμένος: ”θέλουμε οι δήμοι, η δημοτική αρχή και γενικότερα οι άνθρωποι που καθορίζουν το πλαίσιο δράσης του πληθυσμού να συμπορευτούν μαζί μας οικολογικά και να σχεδιάσουμε μαζί ενέργειες και πράξεις που αφορούν τον εκάστοτε δήμο”.

Στον δήμο Σιθωνίας θα συζητήσουμε και θα συνεργαστούμε με τους ανθρώπους εδώ ώστε να δούμε από κοινού τα προβλήματα που υπάρχουν και ουσιαστικά χρήζουν άμεση οικολογική αντιμετώπιση. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, θα κάνουμε και τις απαραίτητες παρεμβάσεις”, εξήγησε ο ίδιος.

Για την επιλογή του δήμου Σιθωνίας ανάμεσα σε άλλους δήμους ο πρόεδρος του φορέα επισήμανε ότι: ”ο δήμος Σιθωνίας είναι ο πρώτος, αλλά και ο μοναδικός δήμος στην Μακεδονία, ο οποίος επιλέχθηκε με γνώμονα το έντονο οικολογικό προφίλ που παρουσιάζει και μάλιστα είναι ο πρώτος υποψήφιος δήμος που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα στη Μακεδονία”.

”Πάμε μπροστά παίρνοντας θάρρος από αυτά που μπορούμε να πετύχουμε και να δούμε μαζί αυτό το οικολογικό όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Ας γίνει ο δήμος Σιθωνίας πιο ”ecofriendly”, καλύτερο μέρος να ζει κάποιος και πολύ πιο ελκυστικός για τους επόμενους υψηλής ποιότητας τουρίστες”, κατέληξε ο κ. Κορφιάς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από την υπογραφή της ”Χάρτας”, ο δήμος θα αναρτήσει σε κεντρικό σημείο το δημόσιο συμβόλαιο οικολογικής συνείδησης, το οποίο θα βρίσκεται σε κοινό χώρο ως προς την διάθεση των πολιτών.

Τέλος παράλληλα με την υπογραφή της ”Χάρτας” πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμβολικός καθαρισμός στο παραλιακό μέτωπο της Νικήτης από ανθρώπους εθελοντές οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του δημάρχου για την αρχή αυτής της μέγιστης και αξιέπαινης προσπάθειας.