Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου, τα εννιάμερα της Παναγίας και η εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση της Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας που τιμάται την 15 Αυγούστου.

Πολλές εκκλησίες, εξωκλήσια και ιερές μονές σε όλη την χώρα τιμούν αύριο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τα εννιάμερα της Παναγίας. Την ημέρα αυτή μάλιστα γιορτάζουν σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας η Μαρία, ο Μάριος, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα και η Δέσποινα.

Πολλοί είναι αυτοί που δίνουν άλλο τόνο στη γιορτή αυτή και γι’αυτό τον λόγο την αποκαλούν τα ”Εννιάμερα της Παναγίας” και έχουν στο μυαλό τους ότι τελούν το μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Το ξωκλήσι της Χαλκιδικής που γιορτάζει αύριο αυτή την ξεχωριστή ημέρα της Χριστιανοσύνης βρίσκεται στην Νέα Σκιώνη της Κασσάνδρας.

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου το ξωκλήσι γιορτάζει πανηγυρικά την Σύναξη της Παναγίας και συρρέουν σε αυτό πλήθος πιστών για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν την χάρη της Μεγαλόχαρης.

Πρόκειται για ένα γραφικό και συνάμα ιστορικό ξωκλήσι, γνωστό σε πολλούς για την ”απαράμιλλη” ομορφιά του, χτισμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία πάνω στην ακροθαλασσιά.

Δίπλα στο απέραντο μπλε της θάλασσας με ένα ξωκλήσι σε άσπρο χρώμα νιώθει κανείς έντονα την θρησκευτική αύρα να τον περιτρυγυριζει , αλλά και μια μαγεία βλέποντας αυτό το μοναδικό φυσικό τοπίο στο οποίο είναι κτισμένο το εκκλησάκι.

Συγκεκριμένα το παραθαλάσσιο εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού της Νέας Σκιώνης και χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Το εκκλησάκι ξεχωρίζει για τις πανέμορφες τοιχογραφίες του και φημίζεται, γιατί φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Πολλοί θρύλοι σχετίζονται με την εικόνα αυτή που είναι ζωγραφισμένη σε όρθια μαρμάρινη βάση αγάλματος και σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα.

Η ιστορία του ναού 

Στο ναό υπάρχει εντοιχισμένο κι ένα επιτύμβιο μνημείο του 2ου η του 3ου αιώνα μ. X., που είχε τοποθετηθεί στον τάφο ενός παιδιού, του Μάρκου Ιουλίου. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο τάφος κατασκευάστηκε από κάποιον που ονομαζόταν Μάρκος Ιούλιος Φήλιξ (ίσως ήταν ιερέας), για να ταφεί σ’αυτόν ο Μάρκος Ιούλιος (ίσως πρόκειται για τον εγγονό ου) με την παραμάνα του ενώ η επιγραφή κλείνει με ένα εξάστιχο ποίημα.

Επίσης υπάρχουν οι εξαιρετικές τοιχογραφίες λαϊκού ζωγράφου, που απέμειναν από το πέρασμα του χρόνου! Το εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και σήμερα υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Η παράδοση που χάνεται στον χρόνο…

Στο ναό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη σε όρθια μαρμάρινη βάση αγάλματος. Η παράδοση για το ξωκλήσι λέει ότι ένας χωρικός της περιοχής είδε ένα φως στη θάλασσα να πλησιάζει στην ακτή. Νομίζοντας ότι πρόκειται για πειρατικό καράβι, επέστρεψε στο χωριό να ειδοποιήσει τους συγχωριανούς του. Το πρωί, όταν το φως έφτασε στην ακτή, είδαν ότι ήταν ένα μεγάλο κομμάτι μάρμαρο, με την Παναγία ζωγραφισμένη πάνω του, που επέπλεε στη θάλασσα. Οι χωριανοί εντυπωσιάστηκαν από το θαύμα και ζήτησαν από τον Τούρκο μπέη της περιοχής να τους επιτρέψει να χτίσουν ένα εκκλησάκι για να στεγάσουν την εικόνα. Αυτός όμως αρνήθηκε, έριξε κάτω την εικόνα και άρχισε να την ποδοπατά. Η εικόνα έγινε ξαφνικά μαλακή σαν πηλός και παγίδεψε τα πόδια του μπέη, μη αφήνοντάς τον να ξεφύγει. Τότε ο μπέης μετάνιωσε, και ζητώντας συγνώμη επέτρεψε να χτιστεί το εκκλησάκι αυτό.

Αυτό που ξεχωρίζει στην Παναγία Φανερωμένη είναι η εικόνα της, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Νέας Σκιώνης λέγεται ότι η εικόνα κλαίει πριν συμβεί κάτι κακό στη χώρα. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι η εικόνα δάκρυσε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγο πριν γίνει η εισβολή της Κύπρου, ακόμη και πρόσφατα, όταν δημιουργήθηκε το θέμα με το όνομα των Σκοπίων.

Πάντως, αν σας βγάλει ο δρόμος σας ποτέ προς την Κασσάνδρα μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Παναγία την Φανερωμένη στην Νέα Σκιώνη….και να ανάψετε ένα κεράκι στο ξωκλήσι που γοήτευσε όποιον το επισκέφθηκε!