Κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή την Δευτέρα.

Η εφαρμογή του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες υποψηφίους, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 30 χιλιάδες άτομα, ενώ πιθανή θεωρείται η άνοδος των βάσεων στα περισσότερα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων. Οι περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές της Ιατρικής, Νομικής και Οικονομικών, αναμένεται να έχουν διακυμάνσεις προς τα πάνω.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η συνολική εικόνα που θα δώσουν οι βάσεις, καθώς δεν αποκλείεται ορισμένα τμήματα να καταγράψουν σημαντικά μειωμένο αριθμό φοιτητών, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα στην επιβίωσή τους, ενώ ορισμένα ΑΕΙ ενδεχομένως να δουν πως οι υψηλές βάσεις που τα ίδια τα τμήματά τους έθεσαν οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των φοιτητών που θα υποδεχθούν.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μπαχαράκη Διευθυντή Σπουδών στον εκπαιδευτικό οργανισμό “ΜΠΑΧΑΡΑΚΗ”, που μίλησε στο makthes.gr, «ακριβής εκτίμηση και πρόβλεψη των βάσεων δεν είναι στην πραγματικότητα εφικτή, διότι πάντα υπάρχει ένας άγνωστος παράμετρος, ο άγνωστος Χ, που είναι η τελική επιλογή, όπως αποτυπώθηκε από τους υποψήφιους στο φετινό τους μηχανογραφικό δελτίο».

Όπως εξηγεί, υπάρχουν ωστόσο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων, όπως είναι «το πλήθος των υποψηφίων, που φέτος είναι μειωμένο κατά ένα μικρό ποσοστό, περίπου 4,5%. Επιπλέον, φέτος δεν έχουμε παλιό και νέο εξεταστικό, όλοι δίνουν με το ίδιο σύστημα. Υπάρχει μια μείωση των υποψηφίων σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδίο, με το 3ο να είναι λίγο πιο έντονη, αυτή η μείωση λειτουργεί πτωτικά, όσον αφορά τις βάσεις. Το ισοζύγιο προσφοράς θέσεων και υποψηφίων είναι καλύτερο φέτος, έχουμε περικοπή από τα μεγάλα αστικά κέντρα θέσεων και μεταφορά θέσεων προς τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Άρα, δεν θα δούμε ίδια “συμπεριφορά” σε ένα τμήμα Θεσσαλονίκης, Αθηνών με ένα τμήμα που βρίσκεται απομακρυσμένο, γιατί ουσιαστικά υπάρχουν και διαφορετικές θέσεις εισακτέων σε σχέση με πέρυσι. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα αποτελούν οι επιδόσεις των υποψηφίων, πως έγραψαν οι μαθητές και η κλιμάκωση βαθμολογίας. Είναι γνωστό ότι φέτος έχουμε καλύτερες επιδόσεις, σε μαθήματα όπως Χημεία και Βιολογία και η επαναφορά συντελεστών βαρύτητας 13% και7% δημιουργούν ανοδική τάση στις Ιατρικές Σχολές».

Ο κ. Μπαχαράκης επικεντρώνεται και σε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο των φετινών Πανελλαδικών, όπου σχετίζεται με τις στρατιωτικές σχολές. «Φέτος έχουμε διπλάσιο αριθμό στην προκήρυξη των Στρατιωτικών Σχολών, είναι μια εξαιρετική χρονιά για όσους επιθυμούσαν στρατιωτικές σχολές. Δεν έχουμε άνοδο σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις πόλεις. Για παράδειγμα στα στρατιωτικά τμήματα, λόγω της μεγάλης αύξησης των θέσεων, μπορεί να δούμε μεταβολές πτωτικές που κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει. Αν πάμε σε πιο ειδική ανάλυση, είναι δεδομένο ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο στα τμήματα που ήταν απαξιωμένα, εκεί θα δούμε βεβαίως κοντά στην ΕΒΕ, βάσεις σε όλα τα πεδία, χαμηλότερα στο 4ο πεδίο» λέει.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια