Την πόρτα της εξόδου από τους δήμους και μάλιστα με εντολή δημάρχων άρχισαν να βλέπουν εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για αναστολή καθηκόντων που περιλαμβάνει και τη μη καταβολή αποδοχών. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά των εμβολισμένων στους ΟΤΑ της χώρας είναι τραγικά χαμηλά, φτάνοντας μόλις το 30% – 35%, ενώ δεν είναι μεγάλος ο αριθμός δήμων, όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το 45%.

Στη Θεσσαλονίκη δεν είναι καλύτερη η κατάσταση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αιρετών στους υπαλλήλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων και συλλόγων εργαζομένων πολύ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά σε δήμους όπως το Κορδελιό – Εύοσμος, η Βόλβη, η Καλαμαριά, ο Παύλου Μελά, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται μόνο κάποιοι δήμοι όπως στη Νεάπολη – Συκιές όπου έχει εμβολιαστεί το 45% του προσωπικού.

Ανησυχίες στους δημάρχους προκαλεί το γεγονός ότι πολύ χαμηλά είναι ποσοστά των εργαζομένων σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι κοινωνικές δομές, γεγονός που όπως ανέφεραν συνδικαλιστές στο makthes.gr αποτυπώνεται από τις εκατοντάδες δηλώσεις των rapid test και self test που αποστέλλουν δυο φορές την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις διευθύνσεις προσωπικού, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τους δημάρχους να ζητήσουν αναγκαστικά την προσωρινή διαθεσιμότητα του προσωπικού τους, αρχίζοντας από τις δομές κοινωνικής πρόνοιας, που απευθύνονται σε ευπαθείς ομάδες, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Εξάλλου χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης άνοιξε «παράθυρο» για την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο μετά το Σεπτέμβριο, συγκεκριμένα στους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που είναι σε καθημερινή επαφή με πολίτες. «Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία όπου υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια