Zoi Ganiti

Στο δήμο Πολυγύρου και συγκεκριμένα στον Άγιο Πρόδρομο που βρίσκεται 14 χιλιόμετρα από τη έδρα του δήμου και 50 από τη Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει παραμονή και ανήμερα του Αγίου το ομώνυμο χωριό.

Zoe Ganiti

Η Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου,θεωρείται πένθιμη και γιορτάζεται κάθε 29η Αυγούστου.
Κατά τον μέγα εσπερινό που τελείται την προηγούμενη της γιορτής γίνεται περιφορά της εικόνας του και την επομένη η θεία λειτουργία στο καταπράσινο άλσος του ναού.

Zoi Ganiti

Η εκκλησία χρονολογείται στα 1830 και αγίασμα αναβλύζει στην είσοδο της.

Φέτος λόγω των υγειονομικών μέτρων η θέα λειτουργία τελέσθηκε στον αύλειο χώρο κλήρος και λαός τήρησαν τα μέτρα.

eortasmos agiou prodromou
Zoe Ganiti

Ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος έδωσε τις ευχές στους πιστούς που έφτασαν στο χώρο προς χάρη του Αγίου και ευλόγησε το καθιερωμένο κουρμπάνι με τη φασολάδα αφού η μέρα αυτή θεωρείται μεγάλη νηστεία.

Zoe Ganiti

Οι οικονομάδες από νωρίς το πρωί φρόντισαν το χώρο και μαγείρεψαν το  φαγητό και με περισσή φροντίδα το μοίρασαν στους επισκέπτες.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας και ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κομπόγιαννος έστειλαν τις ευχές τους “και του χρόνου να μπορέσουμε με μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια και άνεση το πανηγύρι”.

Τα τεράστια πλατάνια σκέπαζαν το ήλιο και έδιναν σκιά στις παρέες που βρέθηκαν εκεί εικόνες που θύμιζαν άλλες εποχές στρωσίδια κάτω παιχνίδι για τα παιδιά και χαρούμενο βουητό από τους παρευρισκόμενους.

Zoe Ganiti

Η υπαίθρια αγορά από μικροπωλητές έδινε άλλο χρώμα στην ατμόσφαιρα.

Ο Άγιος Πρόδρομος σίγουρα είναι ένα ακόμη χωριό  της Χαλκιδικής που περιμένει να το ανακαλύψετε.

Zoe Ganiti

Ρεπορτάζ-έρευνα:Σουζάνα Καζάκα

Φωτογραφία:Ζωή Γανίτη