Η κατάθεσις της Τίμιας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου τιμάται από την Ορθόδοξη εκκλησία μας την 31η Αυγούστου, τελευταία ημέρα του εκκλησιαστικού έτους.

Η ιστορία της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας στα Βράσταμα και το ξωκλήσι:

Η Τιμία Ζώνη της Παναγίας, που φυλάσσεται στην Ι. Μ. Βατοπαιδίου, εκλάπη περί τις αρχές του 18ου αιώνα από τη Μονή. Οι Οθωμανοί ληστές στη φυγή τους από το Άγιον Όρος κράτησαν την πολύτιμη θήκη και πέταξαν την Τιμία Ζώνη έξω από τα Βράσταμα Χαλκιδικής.

Ένας τσοπάνης, που είχε το μαντρί του λίγο ψηλότερα από εκείνο το μέρος, παρατηρούσε στην περιοχή ένα φως, τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα. Ενημέρωσε τον ιερέα και τους προύχοντες, οι οποίοι έσπευσαν και βρήκαν την Τιμία Ζώνη. Καθώς γνώριζαν περί της κλοπής της, ενημέρωσαν τους πατέρες της μονής, οι οποίοι ήρθαν στο χωριό, για να την παραλάβουν. Οι πατέρες υποσχέθηκαν να βοηθούν το χωριό σε όποια ανάγκη παραστεί, υλική ή πνευματική. Αυτό αποτυπώθηκε μάλιστα και στον κώδικα της Μονής.

Πράγματι, οι Βατοπεδινοί από τότε βοήθησαν το χωριό σε διάφορες περιστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η συνδρομή της μονής στην αναστήλωση του καμένου ναού του χωριού μετά την επανάσταση του 1821. Είθισται δε η Τιμία Ζώνη να περνάει από το χωριό, όταν βγαίνει από το Άγιον Όρος.

Στο σημείο, που βρέθηκε η Τιμία Ζώνη, χτίστηκε πολύ αργότερα εξωκλήσι προς τιμήν της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου.