agios mamas
Όπως αποφασίστηκε οριστικά πριν από μερικές εβδομάδες η Εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα αναβλήθηκε για λόγους αποτροπής διασποράς της πανδημίας. Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Χαλκιδικής παραμένει ανεμβολίαστο με αποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στη διοργάνωση που έχει εμπορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις μόνο θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που ήδη ανακοινώθηκε. Ωστόσο, πολλοί εκ των πωλητών και συμμετοχόντων στην εμποροπανήγυρη διαφωνούν με την απόφαση και κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή. Θεωρούν ότι θα μπορούσε να γίνει “ο Άγιος Μάμας” και να τηρηθούν μέτρα προστασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι η δεύτερη χρονιά που ακυρώνεται η εμποροπανήγυρη οδηγώντας σε  οικονομικό μαρασμό και συμπαρασύροντας πολλούς κλάδους και οικονομικές δραστηριότητες.

”Η κατάσταση για εμάς είναι καταστροφική, όχι μόνο για το πανηγύρι του Αγίου Μάμα, αλλά για όλα. Το 99% των πανηγυριών και των εκθέσεων έχουν ακυρωθεί’’, ανέφερε η κ. Μήτκα Χάιδω, δημιουργός και πωλήτρια κοσμημάτων.

”Θα μπορούσε να γίνει το πανηγύρι του Αγίου Μάμα”

”Φυσικά θα μπορούσε να γίνει το πανηγύρι του Αγίου Μάμα με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σε άλλες περιοχές πως έχουν γίνει; Κάποιοι Δήμοι τα πραγματοποιούν, κάποιοι άλλοι όχι;”, σύμφωνα με την ίδια.

Καταστροφή η επόμενη μέρα με την ακύρωση του πανηγυριού

”Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα γενικότερα για την περιοχή. Ερχόταν αρκετός κόσμος, εκθέτες, επισκέπτες και όλοι είτε ψωνίζανε από τα καταστήματα εστίασης της περιοχής, ακόμη νοίκιαζαν και καταλύματα γιατί ήταν πολλές οι μέρες του πανηγυριού. Συνεπώς, δεν είναι πλήγμα μόνο για τους συμμετέχοντες στο πανηγύρι, αλλά για όλους. Γιατί τα πανηγύρια θεωρούνται πηγές μετάδοσης; Στη συγκομιδή της ελιάς δεν θα αυξηθεί ο πληθυσμός εργατών που έρχονται από ξένες χώρες;” αναρωτήθηκε η κ. Μήτκα.

Σβηστά τα φώτα του λούνα παρκ και φέτος

”Η εξάπλωση της πανδημίας είναι για δεύτερη χρονιά η αιτία της μη διεξαγωγής του πανηγυριού του Αγίου Μάμα’’, τόνισε ο κ. Ταραζάς Δημήτριος, ιδιοκτήτης του λούνα παρκ.

”Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας’’

”Τα προβλήματα είναι πολλά από τη δεύτερη συνεχόμενη ακύρωση του πανηγυριού. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Κάθε χρονιά είχε τα καλά της και τα άσχημά της. Πότε βγάζαμε καλά χρήματα, πότε ήμασταν οριακά στα έξοδα. Αλλά τώρα που δεν γίνεται για δεύτερη χρονιά η κατάσταση είναι καταστροφική. Ήταν ένα πανηγύρι που τις περισσότερες φορές έβαζε χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων’’, σύμφωνα με τον κ. Ταραζά.

”Αν δεν πραγματοποιηθεί και την επόμενη χρονιά και δεν βελτιωθεί η κατάσταση ώστε να γίνουν τα πανηγύρια, δεν θα υπάρχει επιστροφή’’, κατέληξε ο ιδιοκτήτης του λούνα πάρκ.

‘’Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από τα πανηγύρια’’

”Πολλές οικογένειες έχουν πρόβλημα επιβίωσης που για δεύτερη χρονιά δεν πραγματοποιούνται πανηγύρια’’, τόνισε ο πωλητής έτοιμων ενδυμάτων, Τζιοβάνης Χαράλαμπος.

Χάνονται παραδόσεις

”Τα πανηγύρια δεν είναι μόνο αγορές και φαγοπότι. Έχουν ιστορία, παραδόσεις και μέσα από αυτά προβάλλεται ο πολιτισμός κάθε περιοχής. Προσωπικά, έρχομαι 37 χρόνια στο πανηγύρι του Αγίου Μάμα, δυο χρόνια που δεν διεξάγεται χάνονται η παράδοση και οι σχέσεις. Το πανηγύρι δεν είναι μόνο εμπορικής αξίας’’, ανέφερε ο κ. Τζιοβάνης.

Οικονομικές απώλειες

”Φυσικά, υπάρχουν και οι οικονομικές απώλειες για την περιοχή από τη στιγμή που για δεύτερη χρονιά δεν γίνεται το πανηγύρι. Βέβαια, οι επενδύσεις προς το πανηγύρι θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, ωστόσο στην παρούσα φάση είναι άλλο σκέλος αυτό. Πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να κοιτάξουν το πανηγύρι’’, σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάνη.